Subota, 21. svibnja 2022.

Ulica hrvatske državnosti –Bit će to druga “pametna” ulica u Hrvatskoj

Instaliranjem smart city tehnologije Koprivnica će dići standard komunalne opremljenosti ulice i prometnice u centru grada koja će tako biti znatno sigurnija za sve sudionike u prometu.

Koprivnica će nakon Duborovnika izgraditi drugu “pametnu ulicu” u Hrvatskoj. Najavio je to Radio Dravi zamjenik koji obnaša dužnost gradonačenika Mišel Jakšić podsjetivši da je za jesen najavljena rekonstrukcija Ulice hrvatske državnosti koja će biti opremljena cijelim nizom tehničkih pomagala:

–To su prije svega određene bljeskalice i senzori koji će obaviještavati vozače da se netko približava zebri. One pak koji idu prema zebri će obavijestiti da netko prometuje po glavnoj cesti, glavnom pravcu. Vjerujemo i da će biti i senzora koji će na parkiralištima kako bi građani u svakom trenu mogli vidjeti koliko i gdje ima slobodnih parkirnih mjesta. Više i konkretnih detalja znat ćemo nakon što stručnjaci obave sve analize koje će dati odgovore na pitanja kolika je potreba na kojoj konkretnoj lokaciji za kojim pametnim rješenjem.

Snimio Luka Šarlija.
Snimio Luka Šarlija.

Recimo i da je riječ o projektu Living lab kojega provodi Regionalna energetska agencija Sjever a cilj mu je naći pametna rješenja za upotrebu smart city tehnologije i tako ovu ulicu i prometnicu u središtu Koprivnice podići na viši nivo i učiniti je sigurnijom za sve sudionike u prometu, zaključio je Jakšić.

Snimio Luka Šarlija.
Snimio Luka Šarlija.