Utorak, 23. travnja 2024.

LJETO NA PAUZI Oluje i sjeverac otpuhat će vrućine

Ljetne vrućine koje su posljednjih dana zahvatile Podravinu neće potrajati još dugo. Hladna fronta koja će se s Alpa spustiti prema našim krajevima donijet će nam jak sjeverni vjetar, pad temperature i moguće grmljavinske pljuskove, a ponegdje možda i jače nevrijeme.

Članak osvježen 13.7. u 10:00

Srijeda će tako početi još uvijek pretežno sunčanim i vrućim vremenom… samo tu i tamo uz možda malo slabe kiše, onako lokalno i povremeno. Temperatura nakon jutarnjih 18-20°C poslijepodne lagano ide prema tridesetki, možda i malo više. Nebom će se postupno motati sve više oblaka, a poslijepodne su mogući i prvi grmljavinski pljuskovi. Brzo će se razviti jugozapadno od nas, a brzo će se i kretati, no vjerojatno neće zahvatiti baš sva područja i nezahvalno je prognozirati gdje će se dogoditi. Ponegdje će vjerojatno biti i jačih nevremena, ali opet — hoće li to biti u Koprivnici ili ne, nemoguće je reći. U svakom slučaju valja računati na moguće, možda i jače, nestabilnosti koje mogu donijeti krupnu tuču, jak vjetar i obilnu kišu, sve dakako praćeno grmljavinom.

Što se tiče same fronte, jak sjeverni vjetar probit će negdje u noći sa srijede na četvrtak. Jednom kad se to dogodi, temperatura će naglo pasti prvo do nekih 20-ak stupnjeva, a potom i niže.

Tijekom noći na četvrtak uz prodor fronte moguća je i obilnija kiša uz potencijalna nevremena. Barem dio tih oborina bit će praćen i grmljavinom, ali jednom kad probije sjeverac mogućnost oluja i jačih nevremena znatno je manja. Vjerojatno je najvažnije istaknuti kako najviša dnevna temperatura u četvrtak možda uopće ne prijeđe 20 stupnjeva… a ako i prijeđe, neće daleko, i to samo ako poslijepodne bude dovoljno sunca. Bit će to dobrodošlo osvježenje nakon ovih vrućina. Sve će to pratiti oblaci, osobito u prvom dijelu dana (poslijepodne je moguće djelomično razvedravanje) i umjeren sjeverni vjetar, prema večeri u laganom slabljenju. Ljeto na pauzi u pravom smislu riječi. No, općenito, kraj četvrtka trebao bi biti ljepši od početka.

Oblačno i svježije uz sjeverni vjetar bit će i u petak. Tu i tamo još su mogući i kakvi povremeni pljuskovi ili nešto klasične kiše, ali u malim količinama. Sjeverac će nastaviti puhati i tijekom subote, možda i jače nego prethodnih dana, a mogući su i novi pljuskovi. No sunce će polako početi dobivati bitku s oblacima. Od nedjelje sunčanije i postupno sve toplije.

VAŽNA NAPOMENA: Pred nama je prilično intenzivna i vrlo dinamična promjena vremena. U takvim situacijama, prognostički modeli ponekad nisu baš precizni i pojedinosti cijelog događaja često se mijenjaju u zadnji čas. Stoga pratite vremensku prognozu na naslovnici Drave.info, u kućici s desne strane; redovito ćemo ju osvježavati s najnovijim informacijama.

zatvori