Petak, 29. ožujka 2024.

SMRT NA CESTAMA U prvoj polovici ove godine 80% više poginulih nego lani

Stanje sigurnosti cestovnog prometa u Koprivnici i okolici na polovici godine iznimno je zabrinjavajuće. Prometnih nesreća bilo je više nego u istom razdoblju lani, ali osobito je crna statistika nesreća s najtežim posljedicama.

Detalje je na današnjoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj iznio načelnik Postaje prometne policije Koprivnica Damir Jančijev: – Imamo, konkretno, pet smrtno stradalih osoba u prvih šest mjeseci. Po kategorijama to su dva biciklista, jedan motociklist, jedan vozač traktora i jedna pješakinja. U odnosu na prošlu godinu, za ilustraciju, na području Postaje je cijele prošle godine samo jedna osoba smrtno stradala, dok ih sada u pola godine imamo već pet i to je svakako zabrinjavajuće.

Dvije su osobe smrtno stradale samo u lipnju: pješakinja u Marofskoj i motociklist u Đelekovcu. A što se tiče drugih prekršaja, koprivnička je prometna policija u prvih šest ovogodišnjih mjeseci uhvatila čak 526 vozača pod utjecajem alkohola, 152 samo u lipnju, te 804 vozača koji su prebrzo vozili. Te su brojke veće od lanjskih što možda govori da je više neodgovornih vozača, ali i ukazuje na to da ih policija revnije nadzire.

No, pojavljuju se i novi problemi s kojima se naša prometna policija dosad nije susretala u tolikoj mjeri. – Imamo i problem koji dosada nismo imali: problem s mladim vozačima – napominje Jančijev. – Broj nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači u porastu je čak za 65%. Još nepovoljnije, 27% njih, dakle skoro trećina, bila je pod utjecajem alkohola u tim prometnim nesrećama.

Damir Jančijev. Snimio Marko Posavec.
Damir Jančijev. Snimio Marko Posavec.

Kako bi stali na kraj sudionicima u prometu koji predstavljaju opasnost za sebe i za druge, prometna policija prebacila je ‘u višu brzinu’ što se tiče preventivnih i represivnih aktivnosti, u što se uključio i Grad Koprivnica te okolne općine.

– Ljudi se vjerojatno već pitaju: stalno policija, stalno nekakva kažnjavanja i tako dalje… Međutim, situacija je takva, nije dobra, a pred nama je još punih šest mjeseci. Znate kakva je bila situacija prošle godine u Križevcima, nije bila dobra, i moramo učiniti sve da se takvo nešto ne dogodi na području Postaje prometne policije Koprivnica.

Samo preventivno ili samo represivno djelovanje, zaključuje Jančijev, neće donijeti rezultate. Stoga je na našoj prometnoj policiji da sudionike u prometu educira, informira i osvijesti, ali po potrebi i kažnjava.

zatvori