Četvrtak, 18. travnja 2024.

RADOVI NA IVANJSKOJ Obnavlja se gradska vodena žila kucavica

Jutros su počeli radovi na rekonstrukciji cjevovoda na Ivanjskoj cesti, od vodozahvata Ivanščak do Ulice Ivana Česmičkog.

Riječ je o glavnom toku magistralnog cjevovoda kojim se dobavlja pitka voda za cijelo gradsko područje, a ujedno je i glavni dobavni pravac pitke vode za vodospremu niske zone Močile.

Što će se točno raditi, pojasnio je direktor Koprivničkih voda Josip Pobi: – Ovdje ćemo napraviti zamjenu PVC cijevi koje su u dotrajalom stanju. Zamijenit ćemo ih novim PHD materijalom, promjera 315 i 400 mm. Izgradit ćemo glavnu komoru za daljinsko upravljanje i nadzor, otvaranje i zatvaranje, kao i regulator tlaka da možemo reagirati i u noćnim situacijama kako ne bi došlo do eventualnih havarija.

Ukupna duljina cjevovoda čija je rekonstrukcija danas počela iznosi 1.650 metara. Podsjetimo, posljednja havarija na dotičnom cjevovodu dogodila se u prosincu 2014. godine, upravo zbog dotrajalosti i zamora materijala.

Projekt rekonstrukcije sufinanciran je sredstvima Europske unije u sklopu projekta „Izgradnja i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Koprivnica“, ukupno vrijednog preko 24 milijuna kuna. Grad Koprivnica zbog prerazvijenosti u početku nije mogao aplicirati na sve strukturne projekte, podsjetio je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, no stvari su se promijenile i otvorile su se nove mogućnosti, poput ovog projekta rekonstrukcije vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u Koprivnici i okolici:

– Ne moram naglašavati koliko je danas voda važna stvar, pogotovo u svjetskim razmjerima. Zato nas izuzetno veseli da, kad pričamo o gradu Koprivnici, imamo maksimalnu pokrivenost i vodovodnom i kanalizacijskom mrežom. Na ovaj ćemo način doći i do nekih ‘ficleka’ do kojih dosad nismo došli, ali isto tako i dalje ćemo držati trend koji smo imali sve ove godine, a to je da smo lider u Republici Hrvatskoj kada pričamo o gubicima u mreži jer su oni doista minimalni. Uz to, imamo vrhunsku kvalitetu i kapacitet naših vodocrpilišta – kazao je Jakšić.

Vrijednost radova je oko 2,4 milijuna kuna, a izvođač je koprivnički Koming. Predviđeni rok završetka je 1. listopada.

zatvori