Četvrtak, 28. ožujka 2024.

POČINJU PRVI DANI MUZEJA Među mnogim atrakcijama svjetleće biljke i bumbari

Sutra počinje obilježavanje Dana Muzeja grada Koprivnice. Riječ o novoj manifestaciji kojom će koprivnički muzealci bogatim programom obuhvatiti većinu muzejskih objekata – Muzej, koprivničku i hlebinsku galeriju i Kuću Malančec i na taj način proslaviti svoj rođendan.

Sutrašnju, 65. obljetnicu otvorenja prvog postava Muzeja, obilježit će okrugli stol na temu “Počeci Muzeja grada Koprivnice”. Bit će to prilika da se napokon razjasni dilema oko početka rada koprivničkog Muzeja, najavio je ravnatelj Robert Čimin:

Krećemo s okruglim stolom na koji su pozvani muzealci i povjesničari da raspravimo onu vječitu dilemu: je li Muzej grada Koprivnice počeo s radom u prosincu 1945. godine ili točno na taj datum, 27. srpnja, 1951. godine. Budući da sve do sad nismo imali rješenje o osnivanju Muzeja, a nedavno smo nabasali na jedan takav dokument, mogu reći da ćemo imati jedan novi datum koji još uvijek ne smijem otkriti. Tom prigodom ćemo u jednom druženju pokušati početi ispočetka.

Istovremeno će biti izložena maketa kuće Malančec, diplomski rad Nives Vegh iz Herešina. U četvrtak će u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama s početkom u 12 sati biti predstavljene zbirka pjesama Mirjane Hegedušić i zbornika radova “Ivan Generalić: Djelo, život, vrijeme”.

Posljednjeg dana manifestacije, u petak, Muzej će Koprivničancima otvoriti svoja vrata i omogućiti im da se upoznaju s onim što muzealci svakodnevno rade. Građani će u Muzej moći donijeti potencijalan muzejski predmet na ocjenu i procjenu, porazgovarati s kustosima te besplatno razgledati stalni postav i izložbu “Arheologija Torčeca: izbor iz Arheološke zbirke obitelji Zvijerac”.

Večernji sati rezervirani su za performans u Sinagogi i izložbu Vlatka Vinceka “Urdoksa” u Galeriji Koprivnica, koji je najavio povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar:

Izložba se bavi nekim bitnim problemima civilizacije pa će biti zgodno doći, tim više što je uvijek riječ o nečemu što ima karakter ekskluzivnosti i neobičnosti. Bit će tu neki video radovi, fotografije i nešto veoma zanimljivo. Vlatko Vincek se bavi zoofilijom pa će biti izloženi i bumbari i puževi koji slikaju.

Dani Muzeja završit će u velikom muzejskom dvorištu i instalacijom “Svaka biljka je svjetiljka Vol. II” te koncertom grupe “Pepel Puh”.

Program događanja

27. srpnja

9:00 – 11:00 Muzej grada Koprivnice – veliko dvorište
Okrugli stol “Počeci Muzeja grada Koprivnice”.
Nives Vegh: Rekonstrukcija Kuće Malančec (maketa).

28. srpnja

12:00 Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama
Predstavljanje zbirke pjesama Mirjane Hegedušić i zbornika radova “Ivan Generalić: Djelo, život, vrijeme”.

29. srpnja 

9:00 – 15:00 Muzej grada Koprivnice
Dan otvorenih vrata.

19:30 Sinagoga
Performans “Entropija”.

20:00 Galerija Koprivnica
Otvorenje izložbe Vlatka Vinceka “Urdoksa”.

21:00 – 24:00 Muzej grada Koprivnice – veliko dvorište
Instalacija “Svaka biljka je svjetiljka Vol. II”.

22:00 – 24:00 Muzej grada Koprivnice – veliko dvorište
Koncert grupe “Pepel Puh”.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori