Subota, 20. travnja 2024.

Napokon imamo vlastitu stanicu Hrvatske gorske službe spašavanja

Kao što je bilo i najavljivano, Hrvatska gorska služba spašavanja konačno ima svoju stanicu i u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji. Posljednja smo županija u Hrvatskoj koja je dobila tu čast.

Dravi.info više je rekao pročelnik novoosnovane stanice Dejan Bojovski:

Hrvatska gorska služba spašavanja djeluje na području Koprivničko-križevačke županije unazad četiri godine, ali smo radili kao ispostava Stanice Bjelovar. Jučer je službeno otvorena Stanica Koprivnica. I dalje ćemo raditi kao i do sad u svim situacijama, samo pod nazivom Stanica Koprivnica.

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja obučeni su za potrage na vodi te u urbanim i neurbanim područjima. Stanica Koprivnica broji 12 članova: jednog spasioca, 4 suradnika i 7 pripravnika. Svi su u ovom humanitarnom djelovanju volonteri uvijek spremni pomoći, rekao je Bojovski.

A kad je pak riječ o opremi, kaže da ju još uvijek dijele s bjelovarskom stanicom, no s vremenom će morati pribaviti svoju. Hrvatsku gorsku službu spašavanja imaju zakonsku obvezu financirati općine, gradovi i županije.

Recimo i da je tijekom jučerašnje osnivačke skupštine uz Bojovskog kao pročelnika za tajnika izabran Robert Šarec. U Izvršnom vijeću su još pripravnici Dražen Magdić, Saša Šestak i Goran Smoljanović. U Nadzorni odbor su izabrani Miroslav Aleksa, Ines Borščak i Roman Horvatić.

Recimo još da je gorska služba spašavanja tijekom posljednjih godina imala dosta potraga u našoj županiji, a najsloženije su, kaže Bojovski, one na Dravi koje su opasne i za same spasioce.

zatvori