Utorak, 23. travnja 2024.

ZAOKRET HSS-a Koren: Držim se svog puta, Pal: Vidim se kao kandidata za mirovinu, ali…

HSS se neočekivano velikom većinom glasova članova Glavnog odbora odlučio za novi smjer u hrvatskoj politici. Koalirat će sa SDP-om.

Među samo 13 glasova protiv, jedan pripada predsjedniku podravsko-prigorskog HSS-a, županu Darku Korenu. Dravi.info je pojasnio razloge svoga stava: — Mislim da ta odluka za stranku nije dobra jer će rezultirati podjelom stranke. Odluka našeg Glavnog odbora će imati velike reperkusije u narednom razdoblju, bez obzira na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora. Najviše će utjecati na rezultat sljedećih lokalnih izbora jer je HSS dosad uglavnom u partnerstvu sa suprotnom stranom, dakle s HDZ-om. Mislim ipak da sad treba prespavati noć, dvije i vidjeti kakav je odjek ova odluka izazvala u našem članstvu. S terena dobivam informacije da situacija nije dobra. No to je politika, svaki novi dan donosi nešto novo i uvjeren sam da ćemo to svladati — kazao je Koren.

Dan prije zasjedanja Glavnog odbora stranke rekli ste da znate što ćete Vi osobno učiniti ako bude donesena ovakva ili pak bilo koja druga odluka. Što ćete doista učiniti?

— Vjerujem da su ljudi već uvidjeli da imam svoj politički put i pravac kojim idem. Ne namjeravam to mijenjati. U kojoj će se mjeri to kositi s pravcem u kojem ide stranka, sada ne mogu predvidjeti. Svoje mišljenje ne mijenjam. Osobito smatram da nema razloga ni potrebe da mijenjam suradnike na lokalnoj razini. Predsjednik stranke i stranka će sami odlučiti koliko im trebam.

Doživljavate li odluku o koaliranju HSS-a s SDP-om kao vlastiti poraz?

— Ne. Elementi po kojima se ocjenjuje moj rad su činjenica da sam predsjednik Županijske organizacije stranke i dva puta neposredno izabran župan. Jedino je upitno hoću li dalje imati podršku da nastavim biti HSS-ov kandidat na budućim izborima. Ili ću možda sam procijeniti da želim nešto drugo. No sad je prerano o tome govoriti. Ne vidim zašto bi jučerašnja odluka bila moj osobni poraz iako se zbog nje ne osjećam dobro i nisam zadovoljan smjerom kojim je HSS krenuo.

Glasno i jasno ste rekli da smatrate da HSS u ovom trenutku ne treba donositi odluku o koaliciji s SDP-om te da prvo treba razgovarati s još uvijek aktualnim partnerima. No činjenica je da HDZ nije ispunio svoj partnerski dogovor prema HSS-u.

— To je istina.

Zašto onda i dalje želite partnerstvo s HDZ-om?

— Prije svega zato što mislim da imamo zajedničku ideološku bazu i korijene i da predstavljamo istu političku grupaciju. Tome u prilog ide i činjenica da su i HSS i HDZ članice Europske pučke stranke. Ukoliko drastično mijenjamo svoj smjer, mijenjamo i svoje ishodište. Znači li koalicija s SDP-om da ćemo iz Europskih pučana prijeći Europskim socijalistima i da će Marijana Petir u europskom parlamentu prijeći iz jednog u drugi klub? Mogu potvrditi da smo nezadovoljni sa statusom kojega smo imali u Domoljubnoj koaliciji, naročito nakon izbora kada HDZ nije ispoštivao ono što smo sporazumom imali dogovoreno i potpisano. Smatram da je HSS trebao razgovarati i s HDZ-om, no činjenica je da ta stranka trenutno nema predsjednika. I upravo je to našem predsjedniku Beljaku bio glavni alibi da ovako brzo donosi ovu odluku. I na Glavnom odboru sam u svojoj raspravi rekao da mislim da nije dobro da tako ishitreno donosimo tu odluku. Čini mi se da je razlog tome činjenica da SDP u subotu ima svoj Odbor i da će tamo svečano objaviti da je i HSS član njihove koalicije koju sad planiraju nazvati, zamislite, Narodna koalicija! I to upravo zbog nas. Znači, mi smo im donijeli taj jedan narodnjački epitet koji oni namjeravaju marketinški iskoristiti. Mislim da to nije dobro. Još je uvijek bilo vremena za pregovore i donošenje odluka o zajedničkom političkom djelovanju, no sad je gotovo. Treba poštivati volju većine, a oni koji su nezadovoljni takvim zaokretom politike naše stranke, a ja sam isto nezadovoljan, moraju odlučiti što će.

Javnost, a i politički analitičari, špekuliraju s mogućnošću da bivši predsjednik Branko Hrg odlazi iz HSS-a i prelazi u HDZ. S obzirom na Vaše prijateljstvo i suradnju, hoćete li i Vi s njim?

— Ja imam svoj životni put i odluke o sebi donosim isključivo sam. Moj put će biti odlučen isključivo po mom nahođenju i vlastitoj odluci. Nisam vezan ni za koga, pa tako ni za gospodina Hrga, iako sam ga u svemu uvijek podržavao. To je posve normalno jer smo osim politike, cijeli život vezani dubokim prijateljstvom. Odluku o svom budućem putu donijet ću sam i to sigurno neće biti stoga jer je netko nekamo otišao. Samo mogu reći, koliko znam, gospodin Hrg ne namjerava otići u HDZ, a ni ja ne namjeravam otići u HDZ.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Pal: Za ovo je u velikoj mjeri odgovoran HDZ koji nije poštovao koalicijski dogovor

Za razliku od Korena, čini se da više razloga za zadovoljstvo ima predsjednik koprivničkog HSS-a, inače zamjenik župana Ivan Pal. Znamo da ga s predsjednikom Beljakom veže dugogodišnje prijateljstvo, a doznajemo i da svojim porijeklom spada u lijevu struju HSS-a.

— Glavni odbor stranke je ogromnom većinom odlučio o koaliciji s SDP-om. Ne znam ni jedan drugi slučaj da je stranka ovako donijela tako važne odluke. Kad govorimo o rezultatu iz Jastrebarskog, mislim da bismo se trebali pitati što su uzroci ovako velikog opredijeljenja članova Glavnog odbora za koaliciju s SDP-om — izrazio je svoje mišljenje Pal.

Što je uzrokovalo ovakav zaokret HSS-a?

— Mislim da je to nerealizacija dogovora koalicijskog sporazuma s HDZ-om. Imali smo sporazum o strateškom partnerstvu od kojega se gotovo ništa nije realiziralo.

Što će se nakon koaliranja s SDP-om na nacionalnoj razini događati na lokalnoj razini, u našoj županiji i u Gradu Koprivnici?

— Teško je to predvidjeti. Kao predsjednik gradskog HSS-a i zamjenik župana u županiji u kojoj uspješno koaliramo s HDZ-om, mogu reći da ćemo te koalicije korektno i pošteno voditi do kraja mandata. Što će biti dalje, teško mi je reći. Što će biti za sljedeće lokalne izbore, teško mi je reći. No činjenica je da uspješnost ili neuspješnost nacionalne koalicije itekako utječu i na procese na lokalnoj razini. To smo jasno vidjeli i na sjednici Glavnog odbora naše stranke. Mislim da je vrlo važno kako će koalicija SDP-a i HSS-a funkcionirati na nacionalnom nivou.

Vidite li sebe kao kandidata za župana ili kao kandidata za jednog od čelnika Grada Koprivnice?

— Ja sebe vidim kao kandidata za mirovinu. Čovjek sa 60 godina mora ozbiljno razmišljati o takvoj opciji. Iako – nikad ne reci nikad. To je staro pravilo.

zatvori