Srijeda, 27. ožujka 2024.

KOLUMNA Spriječite cvatnju ambrozije!

Ambrozija, limundžik ili partizanka (Ambrosia artemisiifolia L.) korovna je biljka podrijetlom iz Sjeverne Amerike. U Europu je unesena krajem 19. stoljeća, a prvi nalazi u Hrvatskoj datiraju iz 1941. godine kada je pronađena na području Podravine, Posavine i Slavonije. Danas je u Hrvatskoj najviše zastupljena na području između Save i Drave te je Podravina na alergološkim kartama Europe označena alarmantnom crvenom bojom.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Najbolje joj odgovaraju sunčana, nedovoljno obrađena zemljišta pa se često nalazi uz putove, ceste, željezničke pruge, a poljoprivrednicima je nezaobilazni problem u okopavinskim kulturama kao što su kukuruz, soja, šećerna repa, krumpir i povrtnice.

Izuzetna prilagodljivost, plodonosnost i otpornost čine ambroziju jednom od najvažnijih invazivnih biljnih vrsta u Europi. Posljednjih nekoliko desetljeća zamijećena je povezanost porasta staništa ambrozije s prometnom infrastrukturom, odnosno željeznicom i staništima uz prometnice te u novosagrađenim naseljima.

Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Ambrozija je jednogodišnja biljka i razmnožava se sjemenom. Stabljika je uspravna i razgranata, posuta grubim dlačicama. Listovi su jajoliki, jako izrezani. Na vrhu stabljike i grana razvijaju se cvjetovi skupljeni u grozdasti cvat žute boje. U našim krajevima niče u travnju, a cvatnja traje od sredine srpnja do kasne jeseni. Jedna biljka proizvede do osam milijardi zrnaca polena koja se šire do kilometar uokrug biljke. Polen ambrozije izaziva peludnu hunjavicu i alergijsku astmu i smatra se najjačim prirodnim alergenom našega podneblja.

Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Ambrozija je i zdravstveni i ekonomski problem jer velika produkcija alergenog polena generira ogromnim zdravstvenim troškovima i smanjenjem kvalitete života alergične populacije. Ne treba zanemariti ni činjenicu da područja pogođena visokim koncentracijama polena ambrozije mogu utjecati i na turizam jer će alergične osobe nastojati izbjeći ta područja.

Da bi smanjili koncentraciju polena u zraku potrebno je sustavno provoditi suzbijanje ambrozije od njenog nicanja. Na velikim i poljoprivrednim površinama najčešće se uništava primjenom herbicida. Manje površine se mogu kositi, a pojedinačne biljke je najbolje iščupati s korijenom. Važno je biljku uništiti prije cvatnje!

Ambrozija je jedina biljka čije je suzbijanje zakonska obveza svakog građanina Republike Hrvatske. Nadležno ministarstvo propisalo je Naredbu o poduzimanju mjera obaveznog uklanjanja ambrozije prema kojoj su svi vlasnici i korisnici zemljišta na kojima se nalazi ovaj korov dužni redovito ga uklanjati.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, viša stručna savjetnica
Savjetodavna služba – Podružnica Koprivničko-križevačke županije
[email protected]
www.savjetodavna.hr

zatvori