Utorak, 23. travnja 2024.

KOLUMNA Dugo toplo ljeto

Gledam neki dan pored fontane prekrasnu instalaciju i spontano se sjetim vica u kojem pacijent piše svojima doma dojmove nakon mjesec dana u ludnici. Veli, meni je tu super! Imamo odličnu prehranu, puno spavamo, a čak imamo i bazen. Stalno se kupamo, plivamo i skačemo na glavu, a ako budemo jako dobri, ravnatelj će nam idući tjedan pustiti vodu!

Netko bi rekel da ta vrućina čovjeku vudri v glavu pa piše gluposti, no uz ovu instalaciju još samo fali tabla: “Besplatno ronjenje na vlastitu odgovornost!” Bili bi prvi u Hrvatskoj. Samo bi još na čamac sa strane bilo dobro napisati “Lijepi pozdrav iz Pirovca”.

Ovo s čamcem ima duboku poruku iza koje se krije priča o vanjskim bazenima, ali i podsjeća na staru narodnu poslovicu: netko se kupa u moru, a netko u lavoru. Za vanjske bazene nemamo novaca jer smo ga potrošili za PEVEC i to do tamo neke 2027. godine, što znači da su nas sve malo zaje…li. No, zato ipak misle na sve one koji nemru na more, pa su postavili instalaciju da bar vide kak to izgleda, ak već ništ drugo.

Dobronamjerni prolaznik koji to vidi sa strane si misli: “Si videl, ovi veslaju i po suhom! Ili nekaj s njima ne štima ili s onima koji su im to postavili ili se tak pripremaju za Olimpijske igre.”

Ne bi bilo loše da instaliraju još barem tri takva čamca cijelu godinu. Jedan na magistrali prije Bakovčica, drugi u Reki, a treći kod podvožnjaka, tak da se građani mogu prepelati kod sljedeće poplave.

Bilo bi interesantno vidjeti na moru, u centru nekog grada, postavljenu instalaciju kleti, kipece Regice kak trebi kuruzu i Dudeka kak sedi s litrenkom i gleda u nebo. Koji bi to komentari bili!

I da, hvala Siniši kaj se angažiral da se sanira potok, mada su mu neki to očito zamjerili, valjda zato kaj su i tam mislili postaviti čamce.

Ne bi bilo loše iduće godine pored fontane umjesto čamca ili dravskog čona postaviti gondolu, pa i zaposliti gondolijera, tak da se zaljubljeni parovi mogu voziti po suhom uz zvuk talijanskih kancona. S obzirom na trend, sigurno bi se čekalo u redu za vožnju. Bilo bi otvoreno jedno novo radno mjesto i nešto bi se novca naplatilo od vozarine. To se zove know-how business! Projekt je direktno vezan na pronatalitetnu politiku i mogao bi se financirati iz EU fondova.

Kad smo već kod instalacija, žalosno je da su svjetski priznatu umjetnicu i njezin performans otpilili, pa se opet ne bu čulo za Štaglinec.

Danas je “in” biti rastavljen, kak je nekad bilo “in” otiti v Mađarsku za vikend. To su išli samo frajeri. Ovo prvo, kak god bilo “in” je bar stoput skuplje i na tome budu profitirali jedino oni koji prodaju ili iznajmljuju stanove. Frajeri se očito s vremenom pretvore u bokce bez računice. Ima i jedna stara izreka u kojoj je odgovor na pitanje tko je to frajer. Veli, to je onaj koji se skine do gola i metne ruke u džepove. Naravno, takvoga nema, niti ga ne bu, a puno njih koji misle da to jesu su pretežno, znate već kaj.

U posljednje vrijeme dosta ulažemo u posljednja počivališta i njihovo širenje, a čak imamo i najavu da će biti više od pet stotina novih radnih (pardon) grobnih mjesta! To bi bilo pravo osvježenje i baby boom! Mislim, pa nemrete u godini prije lokalnih izbora ići sa sloganom, “Vi umrite, a ostalo je naša briga” ili pak s onim “S posla na groblje!” Mislim da se ipak ne bi trebali hvaliti kako nam je jedna od ključnih investicija povećanje groblja na Podolicama, dok je tamošnja osnovna škola pomalo u kategoriji slikovnica pod nazivom “Pinokio ide u školu na Podolicama”.

Prije nego se svi razidemo na godišnji ko rakova deca, samo da podsjetim na stanje u gradskim financijama koje su nam nedavno obrazložili. Ono glasi, “Mi znamo da nemamo i nadamo se da bumo imali, a ako ne bumo imali, ima i onih koji su gori od nas! Nije bitno kaj i na kaj smo potrošili, jer znamo da imamo vas od kojih si bumo opet zeli! To kaj smo doveli grad u situaciju da živimo na rate, to ste si sami krivi.”

Čeka nas jesen koja će po svemu sudeći biti interesantna i uzbudljiva, pogotovo onima koji se već sada znoje kaj bu z njima. Očito se više ne zna tko bi što htio biti i tko bu koga za naše novce. Želim svima ugodno toplo ljeto! Dobro se odmorite, ma gdje bili.

zatvori