Petak, 29. ožujka 2024.

IZBORNE LISTE Tko će se iz Podravine i Prigorja natjecati za Sabor

Politički akteri ovih su dana iznimno angažirani na zauzimanju pozicija, osobito onih na listama za Sabor na rujanskim izborima.

Tko će od lokalnih socijaldemokrata biti na listi Narodne koalicije, odlučit će idućeg četvrtka Glavni odbor SDP-a, rekao nam je to stranački povjerenik za Koprivničko-križevačku županiju Milivoj Androlić. Put Zagreba je iz Koprivnice tako otišao popis od 14 potencijalnih kandidata no sigurno je da će naša županija na listi imati dva predstavnika, rekao je Androlić. Iako nije želio otkriti imena, doznajemo da je upravo Androlić jedan od te dvojice i navodno je na ulaznoj petoj poziciji. Drugi je kandidat, kako neslužbeno doznajemo, Dražen Pros. U stranci su uvjereni da će Pros kao uspješan doministar poduzetništva i obrta prikupiti preferencijalne glasove.

Cilj je Narodne koalicije u Drugoj izbornoj jedinici imati sedam saborskih zastupnika, što je dva više nego dosad.

Melita Samoborec: Takav je bio dogovor Predsjedništva

Od 24 mjesta koliko je na listama Narodne koalicije diljem Hrvatske pripalo HNS-u, u našoj Drugoj izbornoj jedinici radi se o dvije pozicije. Na osmom mjestu je Anka Mrak Taritaš, za koju se računa da će ponoviti iznimno dobar rezultat po prikupljenim preferencijalnim glasovima, te Hrvoje Koščec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline na predzadnjo, trinaestoj poziciji. Na tom je mjestu tijekom zadnjih izbora bila predsjednica podravsko-prigorskog HNS-a, dogradonačelnica Koprivnice Melita Samoborec. A zašto ona nije na listi? — Takav je bio dogovor Predsjedništva naše stranke. Mi smo to prihvatili. Nadam se da će rezultat Druge izborne jedinice, što se tiče HNS-a, biti jednak ili čak i bolji od zadnjih izbora — rekla je Radio Dravi.
— Znači li to da ćete se vi više angažirati na predstojećim lokalnim izborima?
— Bez daljnjega!
— A povratak na Sveučilište Sjever?
— O tome ćemo kad dođe vrijeme.

HSS: Pravilo stranačke hijerarhije u našoj je županiji palo u vodu

Tko će od kandidata HSS-a na listu bit će definitivno odlučeno za najviše dva tjedna, rekao je Radio Dravi predsjednik te stranke Krešo Beljak. Ta je stranka dobila visoko drugo mjeso, na kojemu će biti zagrebački župan Stjepan Kožić dok će na desetom najvjerojatnije biti predstavnik HSS-a iz naše županije. Iako je najavio da će kandidati biti birani prvenstveno prema stranačkoj hijerarhiji, predsjednik Beljak je ustvrdio da je to pravilo u našoj županiji palo u vodu: — Ja sam to ponudio gospodinu Branku Hrgu, to je činjenica i istina. Gospodin Hrg je to odbio, ali netko iz Koprivničko-križevačke županije će sigurno biti na listi i boriti se za Sabor.

Sve su glasnija nagađanja da će kandidat biti novigradski načelnik Mladen Mađer: — O tome će odluku donijeti Glavni odbor. Prije toga ćemo napraviti i županijski izborni stožer i vidjeti na koga uopće možemo računati u kampanji.

Mađer navodno ima ozbiljne šanse ući u Sabor jer bi na Markovu trgu mijenjao zagrebačkog župana Kožića.

HDZ: Puno je zainteresiranih kandidata

Tko će od lokalnih HDZ-ovaca biti na listi još je uvijek neizvjesno. Rekao nam je to županijski stranački predsjednik, dožupan Darko Sobota od kojega smo doznali da je zainteresiranih kandidata puno: — Zasigurno ću istaknuti svoju kandidaturu kao predsjednik županijske organizacije. Zasigurno će to učiniti i dosadašnji zastupnik Damir Felak. No među nama ima i više kandidata. Posebice tu mislim na naše načelnice i načelnike općina koji su se dokazali svojim radom na terenu.

Na pitanje je li istina da će na HDZ-ovoj listi biti i Branko Hrg, donedavni predsjednik HSS-a, Sobota je odgovorio: — Ja to sada ne mogu ni negirati ni potvrditi. Mogu reći da su određeni razgovori postojali. Tu mislim na našeg novog predsjednika Plenkovića. Znam da su ti razgovori bili i nastavit će se već ovog vikenda. Čime će rezultirati, ne mogu prejudicirati. No, mi smo u HDZ-u otvoreni i za takve razgovore.

O konkretnim menima moći će se, kaže Sobota, govoriti u ponedjeljak nakon zasjedanja Nacionalnog vijeća stranke.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori