Petak, 19. travnja 2024.

HNS-ovci poručuju Vladi da ‘izvadi glavu iz pijeska’ i osigura prijevoz srednjoškolcima

Obrazovanje nije poluprioritet i socijalna kategorija te ono u Hrvatskoj mora biti pod jednakim uvjetima dostupno svima.

Stav je to koprivničkih narodnjaka koji su izrekli na jutrošnjoj pressici održanoj u Koprivnici, tijekom koje su uputili kritike aktualnoj tehničkoj vladi jer je, obećanjima ministra Predraga Šustera usprkos, ukinula najavljeno 75-postotno sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima.

Nacionalni predsjednik Mladih HNS-a Matija Zamljačanec očekuje da lokalni dužnosnici „pritisnu“ koalicijske partnere u Vladi da država ipak osigura novac za prijevoz srednjoškolaca:

S obzirom na to da se nalazimo u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, apeliram i na županijski HDZ i na župana Darka Korena te njegove zamjenike i sve ostale da slijede primjer mladih HNS-a te varaždinskog i međimurskog župana kako bi se pojačao pritisak na ovu vladu u ostavci i osigurao novac za nastavak sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca.

U HNS-u smatraju da država mora osigurati uvjete školovanja svojim građanima kako taj teret ne bi pao samo na jedinice lokalne uprave i samouprave.

Mi vjerujemo da postoji prostor za racionalne štednje u kojemu bi se osigurao potreban novac. Smatramo da će se u dohodovnom cenzusu, o kojemu Vlada puno govori, ali ništa po tom pitanju ne radi, teško predvidjeti koliko koji roditelj može plaćati te da se naprosto nema vremena sve organizirati, što zbog smjena, tehničke vlade i priprema za izbore. Trenutno su i u MOST-u i u HDZ-u okupirani unutarnjim borbama vezanima za izbore dok su ključna pitanja, bitna za većinu hrvatskih građana, stavljena u drugi red. Pozivamo da sustav ostane kakav je bio do sada – to znači da su uz Vladu u sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima mogli sufinancirati općine, gradovi i županije te prijevoznici.

Upozorivši da obrazovanje nije socijalna kategorija već civilizacijski doseg, HNS-ovci poručuju da je osiguravanje novca za prijevoz srednjoškolaca također i mjera borbe za demografski oporavak Hrvatske. Stoga će narodnjaci tu temu otvoriti na sljedećoj sjednici Županijske skupštine u četvrtak popodne.

zatvori