Utorak, 23. travnja 2024.

Ovo je prva linija obrane Podravine od poplava i drugih katastrofa

Stožer za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije spreman je za sve eventualne nesreće i elementarne nepogode.

Poruka je to poslana danas nakon što je župan Darko Koren obišao prostorije Stožera i opreme s kojom raspolaže.

— Mi smo nažalost u posljednje vrijeme vrlo često svjedoci potreba za intervencijama, prije svega u poplavama. Tu nam je vrlo važan sustav koji ima svoj ustroj koji funkcionira na primjeren način — kazao je župan.

U dva skladišta, smještena u koprivničkom Kampusu, nalaze se dvije poljske kuhinje, kreveti, brane i agregati. Veliki dio potrebne opreme nabavljen je u proteklih nekoliko godina preko projekata Dravis prekogranične suradnje s Mađarima, a u Županiji se nadaju da će još i više pribaviti preko projekta “Upravljanje kriznim situacijama s ciljem očuvanja i zaštite okoliša u pograničnom području – CIDER” u kojem naša županija sudjeluje kao partner.

Što im je sve u planu rekao je načelnik županijskog Stožera, koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal: — Činjenica je da prije nekoliko godina nije bilo takvih pojava i onda imate iznenadno izlijevanje potoka i što onda? Po tom pitanju je u zadnjih nekoliko godina jako puno toga napravljeno. Dosta toga je kupljeno zahvaljujući financijskoj potpori europskih projekata. Sad smo u projektu u kojem apliciramo za 150 tisuća eura. S tim novcem kupili bismo još brana, a između ostaloga i dronove koji su nam jako važni jer se s takvim jednim uređajem koji nije preskup puno toga dobroga može napraviti — najavio je Pal.

Spremna na sve situacije je i koprivnička Obavještajna točka Hrvatske gorske službe spašavanja koja, osim raznih užeta, raspolaže s tri čamca i jet-skijem. 11 članova, koliko ih trenutno djeluje na našem području, organizirano je u GSS-ovoj stanici sa sjedištem u Bjelovaru. Od idućeg tjedna, najavljeno je, postat će samostalna stanica koja će djelovati u našoj županiji.

zatvori