Četvrtak, 25. travnja 2024.

Mališani iz prve ruke upoznali naivu i život u skladu s prirodom

Završio je prvi Ljetni kamp u Hlebinama na kojem se dvadeset mališana upoznalo s naivnom umjetnošću, slikarstvom na staklu, životom sela, ali i s ekološkim pristupom životu i čarima kampiranja.

Organizirao ga je Muzej grada Koprivnice kao nastavak dobro uhodanog pedagoško-edukativnog programa Malci muzealci, a u samoj provedbi pomogli su im brojni suradnici. — Dojmovi su jako lijepi. Još smo uvijek malo uzbuđeni od svega, ali smo jako zadovoljni i to zato jer su nam djeca bila zadovoljna, sretna i vesela. Potvrdilo nam se da je ovo što radimo dobro i da moramo s tim nastaviti. Naravno da, s obzirom da je riječ o prvom takvom događaju da može i bolje i vjerujemo da će u narednim godinama biti još i bolje — rekla nam je kustosica Galerije u Hlebinama Helena Kušenić.

O kampiranju i logorovanju djeca su učila od članova Odreda izviđača Bijeli javor, dok su radionice slikanja na staklu vodili slikari Ivan Andrašić, Stjepan Pongrac i Zlatko Kolarek.
Mališani su se upoznali s izložbama u Galeriji naivne umjetnosti te stalnim postavom na imanju Generalić, a razgovarali su i s velikanom hrvatske naive – Mijom Kovačićem, dok su ih s tradicionalnim plesovima, igrama, prehranom i pričama uz logorsku vatru upoznali članovi KUD-a Hlebine. Poseban doživljaj bio im je nastup etno benda Ogenj.

Polaznici kampa fotografirali su sve što vide oko sebe, a od navedenih fotografija nastat će finalna izložba “Život sela” koja će od 23. do 30. srpnja biti izložena u Galeriji naivne umjetnosti.

Spomenimo na kraju da je kamp održan uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te uz pomoć sponzora i mnogih donacija.

zatvori