Srijeda, 27. ožujka 2024.

Denzitometar konačno stigao u koprivničku bolnicu

Udruga oboljelih od bolesti dojke Nada uspješno je završila akciju prikupljanja novca za kupnju denzitometra, dijagnostičkog aparata za mjerenje gustoće kostiju.

Aparat je kupljen, instaliran je na Odjelu radiologije u koprivničkoj bolnici i trenutno je u tijeku obuka radiologa kako bi od 1. rujna počelo i njegovo korištenje. Rekla nam je to predsjednica “Nade” Božica Šnajdar te istakla da je od kupnje ovog iznimno važnog aparata ova akcija rezultirala još važnijom činjenicom – velikom podravskom humanošću:

Toliko se Koprivničanaca i ostalih stanovnika naše županije uključilo u tu akciju! To je najvažnije od svega. Osvijestili smo ljude da svi zajedno moramo dati svoj doprinos. Mi nismo tražili velike sponzore i velike donatore već smo malim prilozima došli do svote od 167.875,00 kuna, koliko je sam denzitometar plaćen.

Novac je prikupljen u samo tri mjeseca, a bilo ga je dovoljno i za kupnju nadogradnje – sustava “DAIKON” za očitanje nalaza. Važno je reći i da su tijekom akcije nastali minimalni troškovi od 1.184 kn, rekla je Šnajdar te istakla da cijelu akciju – kao i mnoge dosad, ocrtava veliki angažman mahom članica “Nade” koje su se nesebično angažirale na prikupljanju novca.

Za podsjetiti je da je pretraga denzitometrom iznimno važna za starije od 65 godina kad dolazi do razrjeđenja kostiju koje su takve sklone lakim lomovima. Osim toga, smanjenu gustoću kostiju uzrokuju i kemoterapetuci i citostatici pa je takva pretraga više nego dobrodošla i kod onkoloških pacijenata.

Svojevremeno su koprivnički fizijatri uspjeli posuditi aparat pa su proveli niz dijagnoza, no godinama potom ovdašnji su pacijenti tu pretragu morali obaviti u drugim bolnicama. Zahvaljujući akciji Udruge Nada, koprivnička bolnica sada ima svoj denztiometar koji će konačno biti na raspolaganju stanovnicima Podravine i Prigorja.

zatvori