Četvrtak, 18. travnja 2024.

AFERA SPICE Polančec: Nikako drugačije ovaj slučaj nije ni mogao završiti

Damir Polančec i sedmorica suoptuženih nisu krivi za organiziranje kriminalne skupine koja si je Podravkinim novcem željela priskrbiti većinski paket te koprivničke kompanije. Presudio je to u jednom od najsloženijih suskih postupaka u Hrvatskoj, procesu Spice, sudac Županijskog suda u zagrebu Siniša Pleše.

Dok je uz Polančeca, Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića, Srđana Mladinića, Šašu Romca i Zorana Markovića dokazano da nisu bili dio kriminalne skupine, sudac Pleše proglasio je Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Srđana Mladinića krivima za štetu koju je Podravka pretrpjela zbog kredita SMS-u. Stoga u roku 15 dana od pravomoćnosti presude Marinac mora Podravki isplatiti 65 milijuna kuna, a Šestak, Pavlović i Mladinić solidarno 10,7 milijuna. Uz to, Marinac je osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine, Mladinić na šest mjeseci, uvjetno na dvije godine, a Šestak i Pavlović na 10 odnosno 9 mjeseci uz mogućnost da zatvorsku kaznu pretvore u rad na slobodi za opće dobro.

U opširnom obrazlaganju presude, sudac Pleše je rekao da USKOK nije uspio dokazati navode optužnice, da nije uspio opisati kako bi se to moglo steći većinski paket dionica tvrtkinim novcem za vlastitu korist. USKOK nije dokazao ni navode o ulozi i utjecaju Damira Polančeca koji je u to vrijeme obnašao dužnost potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Osim toga, naveo je primjere nevjerodostojnosti glavnog svjedoka optužbe Miroslava Vitkovića i zaključio da su o Podravkinim potezima u obrani od neprijateljskog preuzimanja u Upravi kompanije „svi sve znali i svima je sve bilo jasno“ no i da su međuljudski odnosi bili iznimno narušeni.

Sudac Pleše je uputio Podravku da štetu od 306 milijuna kuna namiri parnicom, te nezadovoljne uputio da zadovoljštinu potraže na Vrhovnom sudu.

Polančec: Ovaj slučaj drugačije nije ni mogao završiti

Prvooptuženi s najtežom optužnicom da je organizirao kriminalnu skupinu koristeći pritom svoju društvenu ulogu potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damir Polančec očekivao je oslobađajuću presudu: — Nikako drukčije ovaj proces nije mogao niti završiti. S obzirom na činjenicu da je istraga trajala godinu dana, s obzirom na činjenicu da spis ima više od dva milijuna stranica, od toga 55.000 stranica u papiru, da tako kažem, s obzirom na činjenicu da je ispitano 150 svjedoka, da je održano više od 300 raspravnih ročišta… Nemojte, molim vas, u vašim izvještajima se koristiti onom vašom “nije dokazana krivnja”. Ne, dokazano je upravo suprotno i to ste mogli čuti iz vrlo detaljnog obrazloženja presude. Nikada nisam osnovao ni vodio nikakvu kriminalnu grupu, a posebno kriminalnu grupu koja je za sebe htjela Podravkinim novcem priskrbiti većinski paket dionica Podravke. Vidjeli ste i čuli ste iz obrazloženja presude da svi dokumenti koji su sklopljeni, s kojima ja ništa na kraju krajeva nisam imao niti sam u njihovom nastajanju sudjelovao, pokazuju da je jedino Podravka mogla imati konačnu i završnu riječ o sudbini dionica. Cijela optužnica protiv mene zasniva se na iskazu dvojice svjedoka. Od više od 150 svjedoka ispitanih u ovome procesu, od prvog dana teretila su me samo dvojica. U završnom govoru tužiteljstva od 304 strane, oni se nisu mogli pozvati ni na pola rečenice tih svjedoka koji su iskazivali 20 dana; to su Vitković i Dimač. O kvaliteti njihovih iskaza čuli ste i u obrazloženju presude. Što reći… Dokle može ići ljudska zloća i ljudska mržnja — zaključio je Polančec.

Najavljene žalbe

Iako je zadovoljan presudom jer je dokazano da nije bilo kriminalne skupine, odvjetnik Darka Marinca Krunoslav Kunštić ipak najavljuje žalbu. Njegov je branjenik osuđen na zatvorsku kaznu i obvezu podmirenja Podravci 65 milijuna kuna. — Što se tiče ove glavne afere, tzv. “afere Spice”, u tom dijelu oslobađajuće presude naravno da smo zadovoljni. Iz usmenog obrazloženja presude proizlazi da su svi pravni stavovi obrane prihvaćeni, dakle možemo samo izraziti zadovoljstvo radi toga. A što se tiče ovih drugih dijelova koji nisu afera Spice, ove dvije osuđujuće presude, tu imamo zaista puno argumenata u odnosu na žalbu koju odmah najavljujem da ćemo sigurno podnijeti.

Presudom su očekivano nezadovoljni u USKOK-u. Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko najavila je žalbu: — Imajući u vidu kvalitetu i količinu dokaza koje smo izložili ovom sudu, nezadovoljni smo oslobađajućim dijelom presude i u tom dijelu ćemo izjaviti žalbu po tim točkama. U odnosu na osuđujući dio, izrazit ćemo žalbu jer smatramo da su kazne neprimjereno male.

I dok iz Starčevićeve kažu da ne mogu komentirati nepravomoćnu presudu, Podravkina odvjetnica u ovom slučaju Sanja Ružman također je nezadovoljna i najavila je žalbu: — Podravki je u ovom postupku dosuđen imovinsko-pravni zahtjev, ali ne u cijelosti. Podravka će sigurno u onom dijelu u kojem nije dosuđen imovinsko-pravni zahtjev podnijeti žalbu. Važno je u ovom postupku da je za Podravku nastala šteta, da je ta šteta u daleko većem iznosu od dosuđenog i da će Podravka u odnosu na to podnijeti žalbu. Činjenica je da je taj novac transferiran iz Podravke i da nikada nije vraćen. Zato će Podravka svoje pravo ostvariti u ovom postupku povodom žalbe ili u drugom postupku.

Žalbe se podnose Vrhovnom sudu, a lako je za očekivati da će nakon ove presude sve trajati još do tri godine. Tako bi cijeli sudski postupak Spice mogao u trajanju doseći i više od desetljeća.

zatvori