Četvrtak, 25. travnja 2024.

Korak naprijed u zaštiti krilatih ljepotica – bijelih roda

Javna ustanova za upravljanje zaštićeni dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije sudjelovala je u potpisivanju Sporazuma o suradnji pri provedbi mjera zaštite, praćenja populacije i prstenovanja strogo zaštićene vrste bijele rode Ciconia ciconia L.

Sporazum je potpisan u sklopu manifestacije “Dan sela Čigoća – Europskog sela roda”, a sklopili su ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Hrvatska elektroprivreda d.d. i javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, među kojima i naša podravsko-prigorska.

Time je dogovoreno postupanje s gnijezdima bijele rode koja se nalaze na stupovima električnih vodova niskonaponske mreže i čiji smještaj na takvim stupovima može uzrokovati kvar u opskrbi električnom energijom ili je opasan po život samih roda. Osim toga, utvrđene su i radnje koje se odnose na postavljanje nosača za rodina gnijezda na stupove električne mreže, bilo da na tim stupovima gnijezda već postoje ili će tek nastati.

Sporazumom je također regulirana i suradnja HEP-a i javnih ustanova na područjima na kojima je evidentirana prisutnost bijelih roda i prstenovača pri prstenovanju mladih roda u gnijezdima koja se nalaze na HEP-ovim stupovima.

zatvori