Četvrtak, 28. ožujka 2024.

‘Udruge daju pozitivan doprinos, ali trenutno se bore za goli opstanak’

O društvenom utjecaju organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj i kako ga mjeriti bilo je riječi na jučerašnjem predavanju koje je organizirano kroz Program JAKO.

O karakteristikama, metodama i alatima te koristima od mjerenja društvenog utjecaja govorila je Sunčana Glavina Petričević iz Autonomnog centra. A kako na društvo u našem kraju utječu organizacije civilnog društva, rekla je Dravi.info voditeljica Programa, Sonja Hlebar:

Pretpostavljamo da utječu dobro s obzirom na usluge koje pružaju svojim korisnicima, ali i široj zajednici. Usluge su puno učinkovitije, efikasnije i za manje novaca nego što to provode institucije.

Pretpostavka bi uskoro trebala biti potkrijepljena i istraživanjem o njihovom utjecaju koje se provodi. Kad će rezultati istraživanja biti objavljeni voditeljica Hlebar nije znala reći zbog, prema njezinim riječima, trenutnog stanja na sceni civilnog društva. Naime, udruge se zbog nedostatka novca trenutno bore za goli opstanak, pri čemu je teško govoriti o perspektivama i pozitivnom doprinosu društvenoj zajednici.

zatvori