Subota, 20. travnja 2024.

OPASNOST U VODI Počinje sezona kupanja, evo na što morate paziti

Bliži se ljeto, a s njim i sezona kupanja na podravskim jezerima, bazenima te rijeci Dravi i njenim rukavcima. Brojni građani osvježenje od lipanjskih, srpanjskih i kolovoških (a tko zna, možda i rujanskih) vrućina potražit će upravo na našim vodama, stoga će djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i ove godine provoditi preventivne aktivnosti kako bi se što je moguće više smanjilo stradavanje u vodi.

Kupanje u rijekama i jezerima opasnije je nego u moru, ističe PU koprivničko-križevačka. Rijeke su protočne, imaju virove i često mijenjaju svoj tok, dok u jezerima i potocima treba paziti na nagle promjene dubine i temperature, kao i podvodne prepreke. Posebne opasnosti vrebaju u podravskom tipu jezera, tzv. šodericama, u kojima se dno nerijetko strmo obrušava u dubinu i slaba je vidljivost u vodi. Osim toga, valja pripaziti i na ponašanje: opasnost ne prijeti samo od utapanja već i od ozljeda kralježnice, vrata ili nogu prilikom skakanja u vodu.

U razdoblju od 2004. do 2015. godine, na području djelovanja PU koprivničko-križevačke 15 je osoba izgubilo život utopivši se na jezerima, rijekama, potocima i bazenima. Najčešći uzrok utapanja bilo je precjenjivanje vlastitih mogućnosti, bilo zbog alkoholiziranosti ili zbog precjenjivanja vlastitih plivačkih sposobnosti. Neka su utapanja bila i rezultat kroničnih bolesti.

Kako bi takvih nesretnih događaja bilo što manje te kako bi kupači bili svjesni opasnosti koje im prijete, PU koprivničko-križevačka izradila je letak s upozorenjima i savjetima kupačima:

  • ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale,
  • koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba,
  • ne skačite u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno,
  • ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga,
  • ne plivajte neposredno nakon obroka,
  • ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući,
  • izbjegavajte plivati sami,
  • djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe,
  • neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača,
  • ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć na 112 ili 192!

Navedeni letak bit će postavljen na popularnim kupalištima.

Konferencija za medije. Izvor: PU koprivničko-križevačka.
Konferencija za medije. Izvor: PU koprivničko-križevačka.

Tu su i  preventivne aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Koprivnički Crveni križ i ove se godine prijavio na natječaj Hrvatskog Crvenog križa za provođenje aktivnosti u sklopu projekta Sigurnost na vodi, inače financiranog sredstvima boravišne pristojbe.

– S obzirom na preventivne djelatnosti Policijske uprave KC-KŽ, oni su naši partneri u upozoravanju kupača, prvenstveno najmlađih, na opasnosti koje prijete u vodi, te nam je izuzetno drago što suradnju nastavljamo i ove godine. Upravo u suradnji s policijom i ove ćemo godine obići naša kupališta, Šodericu i Dravu kod Legrada te ćemo dijeljenjem promotivnih letaka i naših promidžbenih materijala upozoravati kupače na opasnosti koje im prijete – rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev na današnjoj konferenciji za medije u PU koprivničko-križevačkoj.

Osim toga, djelatnici koprivničkog Crvenog križa i ove će godine održati radionice pod nazivom “Kodovi sigurnosti na vodi” u svim školama na području Grada Koprivnice i 11 okolnih općina. Na jesen će obići učenike četvrtih razreda u 12 škola – njih ukupno oko šest stotina – te će im educirani volonteri Gradskog društva održati 26 radionica.

Tu je i tečaj Spasioc junior koji je prvi puta proveden prošle godine u suradnji s Plivačkim klubom Cerine – trodnevni tečaj na kojemu su plivači završnih razreda osnovnih škola upoznati sa spašavanjem na vodi i pružanjem prve pomoći u suradnji s licenciranim spasiocima i liječnikom. Petero najboljih odabrano je za sudjelovanje u jednotjednom kampu u Novom Vinodolskom od 18. do 24. lipnja gdje će obnoviti spasilačka znanja. Novi tečaj u planu je za jesen, u suradnji s Plivačkim klubom Cerine i Ronilačkim klubom Šoderica.

zatvori