Srijeda, 27. ožujka 2024.

RAZGOVOR Hrvoje Kolarić o financijama, Školi nogometa, Šimunoviću, stadionu…

Nogometni klub Slaven Belupo u utorak, 19. srpnja održat će redovnu sjednicu Skupštine. Skupština će se održati u prostoriji za konferencije za novinare na koprivničkom Gradskom stadionu, a ususret njoj kratko smo popričali s predsjednikom kluba Hrvojem Kolarićem.

Sazvali ste skupštinu kluba. Koji će konkretan sadržaj te skupštine biti?

– To je Skupština kluba koja ima svoje standardne točke, a to su: Izvješće o radu i rezultatima u prošloj godini, financijsko izvješće za 2015. godinu, revizijsko izvješće koje smo obavezni napraviti svake godine te izvješće Nadzornog odbora kluba. Nakon toga će biti rasprava o navedenim temama i usvajanje istih nakon te rasprave.

Financije su uvijek gorući problem većine hrvatskih prvoligaša. Kakvo je stanje u Slaven Belupu trenutno što se tiče klupske blagajne?

– Na prošloj Skupštini kluba koja je održana krajem prošle godine i koja je po novom Zakonu o sportu obavezna jer mora ustrojiti i usvojiti plan poslovanja za sljedeću godinu, predstavili smo plan poslovanja. Ono što je tamo bilo predloženo i usvojeno predviđa punjenje budžeta i osiguravanja sredstava za proračun u nekih 30-ak posto od same prodaje igrača. Javnosti je jasno, dobro je informirana, da je u prošlih nekoliko godina zbog promijenjenih okolnosti u poslovnom okruženju došlo do racionalizacije sponzorstva. Klub se takvoj situaciji morao prilagoditi te smo troškove sveli u naše realne okvire. S druge strane uveli smo i jasnu politiku da odgajamo što više igrača iz vlastitog pogona jer u jednoj perspektivi s odmakom takva odluka će donijeti prijeko potrebne financije upravo njihovom prodajom. Konkretno, vjerujem da do kraja godine imamo dovoljno sredstava, ali za jedan mirniji nastavak drugog dijela sezone sigurno ćemo morati namaknuti dio sredstava s još ponekom prodajom.

Kad ste već spomenuli školu nogometa, koliko je ona važna za naš klub i za naš grad?

– Smatram da ne treba posebno naglašavati da je kvalitetna Škola nogometa nasušno potrebna i ako pogledate, s obzirom na sve racionalizacije koje smo napravili, porastao je jedino trošak upravo naše škole i to za nekih 14 posto. To je jedino održivo poslovanje i razmišljanje, ako mogu tako reći. Moramo znati da škola našeg grada i njen dobar rad imaju pozitivan efekt prema našem klubu. No, benefit ima i cijela zajednica jer ta djeca imaju obaveze, izgrađuju sebe kao nogometaše, ali i kao osobe. Sport je najbolji način da se djeca od malih nogu uvjere da se odricanjem i radom može postići uspjeh i cilj koji je zacrtan. Tako nešto ostaje usađeno u čovjeku cijeli život.

Bilo je dosta govora o tome da odlazi direktor Šimunović, ali s obzirom na odlične rezultate, pogotovo na kraju sezone, ta priča je pala u drugi plan. Kakva je situacija oko direktorske pozicije i koliko ste zadovoljni, rezultatski, prošlom sezonom?

– Pri kraju smo dogovora s gospodinom Šimunovićem da ostane na poziciji direktora Slaven Belupa, a što se tiče rezultata… Kada igrate finale Kupa i kada odigrate u Osijeku onakvu utakmicu, pa i utakmicu u polufinalu protiv Rijeke, na način da ostavite srce na terenu, da pružite onakvo zalaganje i trud na terenu… Što se tu može više dodati? Kroz taj odličan plasman momčadi, na kojem čestitam još jednom igračima i trenerima, i Belupo i klub i navijači su ostvarili ogroman benefit. S puno većim elanom i entuzijazmom se ušlo u pripreme za novu sezonu. Dokazali smo da i s manje novca možemo postizati vrhunske rezultate koje su prošle godine donijeli ljudi u klubu sa svojim predanim radom i strašću koju su unosili u svoj posao. Stvarno je to finale Kupa bilo šlag na tortu, ali moram pohvaliti i to što smo osigurali prvoligaški nogomet i iduće sezone puno ranije nego prethodnih godina. Kostur momčadi ostao je i za ovu sezonu, a što se tiče jasnih i konkretnih ciljeva, njih ćemo odrediti nakon sjednice koja nam slijedi.

Hrvoje Kolarić. Snimio Marko Posavec.
Hrvoje Kolarić. Snimio Marko Posavec.

Slaven Belupo i NK Koprivnica u zadnjih nekoliko sezona imaju odličnu komunikaciju i suradnju. Hoće li naš trećeligaš ostati poligon za razvoj mladih igrača koji će kroz iskustvo u nižem rangu pokušati doći do prvoligaškog nogometa?

– To je tako bilo u prošlosti, a tako će biti i u budućnosti. Smatram da je to najbolji i jedini put za svakog mladog igrača koji se vidi u Slaven Belupu. Skok iz juniora u seniore nije uvijek lagan tako da smatram da je seniorsko iskustvo u trećeligaškom nogometu savršena priprema za ulazak u prvoligaški nogomet.

Ima li kakvih novosti u vezi kampa na Cerinama? Prelijepo je izgledao nedavno Gradski stadion za vrijeme utakmice naše reprezentacije, a nekada davno pričalo se i o njegovom uređenju. Kakva je situacija s tim planovima?

– Oko kampa nema nikakvih novosti, a što se tiče stadiona, Slaven Belupo je samo njegov korisnik. Upravljanje nad stadionom ima Komunalac. Što se tiče samog uređenja i uvjeta morate biti svjesni da naš klub među rijetkima, u posljednjih nekoliko godina, prvoligašku licencu dobiva iz prve. Zadnje u što smo uložili bili su brojači na ulazima i tu smo trenutno na samom kraju dogovora s Komunalcem na koji će se način ti računi riješiti. U svakom slučaju klub nije prava adresa za pitanje oko uređenja stadiona već sam vlasnik.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori