Utorak, 26. ožujka 2024.

NEIZVJESNOST I DALJE TRAJE Preko noći ukinuti javni radovi i stručno osposobljavanje

473-oje dugonezaposlenih građana Koprivnice dobilo je od 2001. godine priliku raditi na javnim radovima. Bili su to uglavnom ljetni sezonski poslovi čijim odrađivanjem su ti građani znatno doprinijeli uređenosti grada.

A na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa u gradskoj upravi je u proteklih 5 godina bilo angažirano 113 mladih bez radnog iskustva. Neki od njih potom su ostali raditi u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama, a nekima je to iskustvo bilo odskočna daska za nalaženje posla.

No izgleda da poput ovih gotovo 600 koprivničkih građana drugi neće biti te sreće jer je država ukinula poticajne mjere zapošljavanja, rekao je Dravi.info zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić:

Ono što nas apsolutno žalosti i zabrinjava jest činjenica da smo mi odradili apsolutno sve procedure, predali smo svu dokumentaciju, odrazgovarali smo s kandidatima i rekli im da čekamo završno zeleno svjetlo. S naše strane sve je spremno da ljudi počnu raditi bilo unutar sustava grada ili Komunalca koji je i dio planova temeljio na javnim radovima, da bismo danas samo dobivali odgovore da je sve u obradi i da ćemo tek vidjeti što je s našim prijedlozima i traženjima koji su nam prvotno bili odobreni.

A iako su poticajne mjere zapošljavanja ukinute, Gradu Koprivnici je odgovoreno neka još malo čeka jer je koprivnički zahtjev u obradi. Stoga Jakšić zaključuje da je ovo još jedan primjer apsolutnog nefunkcioniranja države:

Definitivno je, i danas to svatko mora priznati bez obzira s kojeg politčkog pola dolazi, da u Hrvatskoj danas jedino što imamo jest apsolutna paraliza političkog sustava za koju se samo mogu nadati da neće uzrokovati nemjerljive štete građanima i gospodarstvu.

Jakšić smatra da su promjene koje su donesene preko noći ipak trebale pričekati donošenje novog državnog proračuna.

zatvori