Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Pal: Nisam impresioniran idejama Ministarstva o promjeni sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca

Prema svemu sudeći, za očekivati je promjene u kriterijima sufinanciranja prijevoza srednjoškolcima. Stručne službe srednjih škola i Ureda državne uprave po nalogu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prikupljanju prema OIB-u učenika podatke o imovinskom stanju njihovih obitelji.

No dožupan Ivan Pal dvoji u rezultat koji očekuju u Ministarstvu: – Ministarstvo misli da će određeni broj učenika iz obitelji jako dobrog imovinskog stanja biti izostavljeno iz tih mjera i da će država tu nešto moći uštedjeti. Ja osobno smatram da će na području naše županije jako mali broj učenika biti obuhvaćen tim cenzusom. Mislim da se tu kod nas, jer me zanima isključivo naša županija, mislim da će razina te usluge koju su učenici imali i u financijskom i svakom drugom smislu ostati približno jednaka.

U Nemčićevoj očekuju da s rujnom starta i novi način obračuna prijevoza srednjoškolaca, no nisu uvjereni da je resorno ministarstvo kadro to i organizirati, kaže dožupan Pal: – Očekujemo da to mora početi s rujnom. Međutim, iz načina na koji su oni počeli prikupljati te podatke, nisam siguran u to. Vidim što se događa u stručnim službama, slušam kolegice koje rade na tome, slušam ravnatelje, a bio sam i sa zamjenikom ministra, gospodinom Karinom. Pomalo u šali sam mu rekao: „Gledajte, gospodine pomoćniče ministra, morate angažirati i FBI i CIA-u da biste do rujna imali imovinski cenzus i znali da konkretno dijete prema imovinskom cenzusu obitelji ima pravo na konkretnu subvenciju.” Poznavajući taj sustav, oni to neće uspjeti.

Pal stoga smatra da Vlada treba donijeti odluku da se prijevoz srednjoškolcima subvencionira po dosadašnjem modelu. Za podsjetiti je još da naša Koprivničko-križevačka županija posljednjih godina za prijevoz učenika izdvaja iz svog proračuna između 6,5 i 7 milijuna kuna.

Županijska uprava ne odustaje od programa sufinanciranja prijevoza srednjoškolcima kako bi im omogućila jednake uvjete školovanja kao i osnovcima, kaže dožupan Pal te podsjeća da roditelji plaćaju 20 kuna mjesečno za vlak te 50 kuna za autobus, što je svega oko 4,5% cijene mjesečne karte. 20% popusta daje sam prijevoznik, Ministarstvo financira oko 41%, a preostalih tridesetak posto cijene prijevoza podmiruje Županija. – I jedni i drugi se praktički voze zabadava. Ovih 50 kuna nije zabadava, ali gotovo da je i zabadava.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori