Četvrtak, 18. travnja 2024.

Zlatna povelja Matice hrvatske koprivničkom ogranku za nakladnički poduhvat

Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske u Sinju koprivničkom Ogranku dodijeljena je nova Zlatna povelja za izdavački poduhvat i objavljivanje knjige „Zajedno, ali sam ili tako je govorio Arsen Dedić“ autora publicista Mladena Pavkovića.

Podsjetimo druga je to Zlatna povelja koprivničkom Ogranku u posljednjih nekoliko godina, a prva je bila za “Sabrana djela Frana Galovića 1-6” u redakciji akademika Milivoja Solara.

I ova je Povelja Središnjice Matice hrvatske koprivničkom Ogranku javno priznanje i pokazatelj kontinuiteta rada koprivničkim Matičarima a koje koprivnički Ogranak svrstava među najvrijednije Ogranke među njih 130 koliko ih djeluje u čuvanju i njegovanju kulturnog identiteta u Hrvatskoj i Europi.

Univerzalnost i zavičajnost knjige ‘Zajedno, ali sam ili Tako je govorio Arsen Dedić’ publicista Mladena Pavkovića

Odmah se nameće pitanje zašto je knjiga objavljena upravo u Koprivnici, ali se istovremeno nudi i univerzalni odgovor – mogla je biti objavljena u bilo kom malenom mjestu srca moga diljem Lijepe naše gdje je Arsen Dedić imao prijatelje u umjetnosti, glazbene i književne suradnike, poznanike i prijatelje. A upravo ih je u Podravini imao poprilično i stoga ova knjiga otkriva njegove brojne doticaje s najboljim umjetnički profiliranim imenima iz ovog sjeverozapadnog i rubnog kajkavskog bazena od sjajnog pjesnika, skladatelja i šansonijera, esejista i prevoditelja Zvonimira Goloba, do klasika svjetske naivne umjetnosti i „hlebinske škole“ Ivana Generalića te Josipa Generalića, ak. slikara Zlatka Kauzlarića Atača i prema riječima samog Arsena sjajnog i ponajboljeg hrvatskog – hollywoodskog kompozitora Dalibora Grubačevića!

Sjajnim je predgovorom knjizi naslovljenim „Arsen, bez starih čipki“ poentirala književnica Božica Jelušić, još jedna umjetnička duša iz kajkavskog podravskog bazena, apostrofirajući Arsena kao ustrajnog prvoborca protiv kiča na svim razinama.

Velika je posebnost ove knjige u njenoj likovnoj opremi jer sadrži 14 fotografija i likovnih umjetničkih djela koje je po vlastitom izboru iz obiteljske galerije Dedićevih odabrao sam Arsen, a koje je sjajnim dizajnom uvrstio na stranice knjige njegov prijatelj i hrvatski dizajner svjetskog glasa Danijel Popović / POP & POP (dizajn „krunice“ za Papu Wojtylu i marke „Gajeta falkuša“ najljepše marke Europe, piva Heineken…).

Dražen Ernečić, prof.
predsjednik Ogranka MH u Koprivnici

zatvori