Četvrtak, 18. travnja 2024.

NOVI VATROGASNI ČAMAC U svakom trenutku spreman za spašavanje na vodi

Nakon što su sudjelovali u obrani od katastrofalnih poplava što su 2013. i 2014. pogodile Podravinu i istočnu Slavoniju, podravsko-prigorski vatrogasci dobili su novu opremu.

Konkretno, riječ je o vatrogasnom čamcu i svemu što uz njega ide, rekao nam je zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan:

Na prijedlog Stožera zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, prišli smo nabavci vatrogasnog spasilačkog čamca. Kupila ga je naša Županija. Za čamac i prateću opremu te prikolicu platila je 73.000 kuna. Koristit ćemo ga za obuku i osposobljavanje svih pripadnika voditelja brodica, ali i pripadnika vatrogasnih postrojbi. Naravno, prvenstvena mu je namjena spašavanje unesrećenih tijekom poplava, ali i u slučajevima poput onog kad je autobus zaglavio u vodi ispod podvožnjaka u Koprivnici.

Ovo je prvi vatrogasni spasilački čamac u vlasništvu podravsko-prigorskih vatrogasaca. Smješten je u skladištu Stožera za zaštitu i spašavanje u koprivničkom Kampusu. Monitran je na prikolici na kotačima, kasko je osiguran i spreman u svakom trenutku zajedno s ostalom opremom – agregatima za struju, prikolicom za prijevoz, vrećama za punjenje pijeskom, zapovjednim šatorima, uskočnim zračnim jastukom – biti upotrijebljen za spašavanje.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr

Za upravljanje čamcem trenutno je osposobljeno osmero lokalnih vatrogasaca, a uskoro će ih još nekoliko na obuku za voditelja brodica.

I još jedna dobra vijest. Nakon ovog prvog, naši bi vatrogasci uskoro mogli dobiti još jedan čamac. Zapovjednik Habijan vjeruje da će stići do kraja rujna. Naime, Hrvatska vatrogasna zajednica kupit će novcem kojega dobiva od osiguranja protiv požara osam čamaca za područje cijele Hrvatske pa će jedan završiti na posudbi u našoj županiji.

zatvori