Petak, 19. travnja 2024.

PETAK ZA M…UZEJ Grgić predstavlja Sabolića, Molnar izvodi performans u sinagogi

Ovoga tjedna obilježavamo puna tri desetljeća od smrti rođenog Peterančanina Ivana Sabolića, najvećeg podravskog, ali i jednog od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća. Tim će se povodom u petak u Galeriji Ivan Sabolić otvoriti izložba Antonija Grgića ‘Displaced Eximity’, uz razgovor o Sabolićevu liku i djelu.

Galerija skulptura Ivan Sabolić u Peterancu za javnost je otvorena 1983. godine, kao izdvojeni odjel Muzeja grada Koprivnice in situ u zgradi stare Kapetanije (Kumpanije) iz 18. stoljeća na osnovi darovnice originalnih skulptura, odljeva, crteža, skica, studija i maketa akademskog kipara Ivana Sabolića iz 1977. godine. Antonio Grgić intervenira unutar postava galerije stvarajući ambijente – instalacije kojima svijetlom, refleksijom i analognom sjenom pokušava naznačiti granicu između unutrašnjeg i vanjskog prostora galerije, ali i unutrašnjeg i vanjskog prostora našeg unutrašnjeg svijeta. Uz izložbu, Antonio Grgić će intervenirati i na lokacijama u javnom prostoru Koprivnice na kojima još stoje kipovi Ivana Sabolića, ili na lokacijama s kojih su uklonjeni.

Otvorenje i razgledavanje izložbe na rasporedu je u petak u podne, a razgovor o Ivanu Saboliću i memorijalnoj skulpturi sat vremena kasnije, od 13 sati, u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu.

Performans u sinagogi pa izložba u Galeriji

marijan-molnarIstog dana, u petak 24. lipnja, Marijan Molnar izvest će performans pod nazivom “Kinderwagen” u staroj koprivničkoj sinagogi. Počinje u 19 sati, a pola sata kasnije, od 19:30, u Galeriji Koprivnica slijedi otvorenje Molnarove izložbe pod nazivom “O prvom i drugom”.

Marijan Molnar rođen je 1951. godine u Reki kraj Koprivnice. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje živi i radi. Priredio je oko 60 samostalnih izložaba. O radovima Marijana Molnara izdane su dvije knjige s tekstovima renomiranih likovnih kritičara.

Dođite na izlet u Koprivnicu

Muzej grada Koprivnice toga petka, 24. lipnja, organizira besplatan izlet iz Zagreba u Koprivnicu i posjet aktualnim izložbama i stalnim postavima u Koprivnici i okolici. Gosti prvo dolaze u Peteranec gdje će razgledati izložbu Antonija Grgića (vidi prvi dio članka), kao i stalni postav peteranske galerije. Potom će, od 13 sati, sudjelovati u razgovoru o djelu Ivana Sabolića i spomeničkoj plastici modernizma koji će moderirati Antonio Grgić i Marijan Špoljar.

Od 16:30 put će ih odvesti u Štaglinec, na imanje Vlaste Delimar “Moja Zemlja”, nakon čega se vraćaju u Koprivnicu i obilaze Street Art Festival koji je upravo u tijeku.

Od 19 sati razgledat će performans Marijana Molnara u staroj sinagogi, a pola sata kasnije posjetit će i otvorenje Molnarove samostalne izložbe “O prvom i drugom” u Galeriji Koprivnica.

Naravno, svim se događajima mogu pridružiti i stanovnici Koprivnice i okolice, ali u vlastitom aranžmanu.

zatvori