Četvrtak, 28. ožujka 2024.

MEDENI DORUČAK Mališani uče o pčelama i njihovim zdravim proizvodima

Pčelarska udruga Lipa među koprivničkim mališanima provodi projekt ‘Medeni doručak’.

Želja im je, zajedno s Dječjim vrtićem Tratinčica i Gradom Koprivnicom, stvoriti zdrave prehrambene navike kod djece predškolske dobi, njihovih roditelja, bake i djedova. – Potrošnja meda kao jednog od zdravih prehrambenih artikala je vrlo niska i smatrali smo da njegovim uvođenjem u svakodnevni život možemo podići zdravstveno stanje cijele populacije. Osim djece, o posebnim učincima meda kao izvora zdrave hrane na ovaj se način educiraju i njihove obitelji – rekao je predsjednik koprivničke Pčelarske udruge Lipa Zdenko Lončarić.

Prva aktivnost u sklopu projekta bila je radionica u Dječjem vrtiću Pčelica u sklopu koje su mališani naučili nešto o pčelama, njihovoj ulozi u prirodi, pčelinjim proizvodima i medu kao zdravoj namirnici za zadovoljavanje primarnih prehrambenih potreba dječjeg organizma. Osim meda bili su tu i kolači od meda, popularni medenjaci, koji su u hipu nestali iz pletene košarice na veselje kako djece tako i pčelara koji su održali radionicu.

Održane su dvije radionice u dvije dječje grupe u kojima je ukupno sudjelovalo 38-ero djece. – Djeca su mogla probati med, vidjeli su primjerak saća, čak i stršljena koji je njihov protivnik. Jako su puno pričali i htjeli su dati do znanja što sve oni znaju. Takve radionice su im uvijek zanimljive i djeca vole čuti nešto novo – rekao je zdravstveni radnik u vrtiću Pčelica Zoran Zagorščak.

Sljedeća aktivnost koja je predviđena projektom je posjet pčelinjaku u prirodi. Kruna svega bit će, prema riječima predsjednika koprivničke Pčelarske udruge, predstava mališana povodom obilježavanja 20. Hlebinskih susreta koje pčelari obilježavaju povodom blagdana sv. Ambrozija.

zatvori