Srijeda, 24. travnja 2024.

KOLUMNA Sportaši bi se trebali hraniti – zdravo!

Svakodnevno srećem ljude koji svojim izgledom nalikuju starcima u poodmaklim godinama, a zapravo su puno mlađi. Što nam to govori? Njihova tijela nisu dovoljno opskrbljena nutrijentima koji su im potrebni. To znači da se loše hrane i da imaju pristup hrani na način “sve je dobro za jelo”, ne mareći pri tome za posljedice. Kada vidim osobu odmah znam kako i čime se hrani, jer njihova tijela su jasna slika njihove prehrane i što jedu.

Apsurdno je to kada se ljudi upuštaju u neke sportske poduhvate svoja tijela maksimalno iscrpljuju do iznemoglosti, a jedu zapravo hranu bezvrijednu nutrijentima.

Kada im se dogode neke “sportske povrede”, pucaju im kosti, ligamenti i sl. kod većih napora – smiješno. Drugim riječima njihova tijela su prepuna ili zagađena anorganskom kuhanom i prerađenom hranom.

Sportaši i svi oni koji svoje tijelo žele održati zdravim, vitalnim i fizički sposobnim za napore poput nekog ozbiljnijeg sporta, trebali bi se zdravo hraniti, tj. sirovo, dnevni obrok morao bi im se sastojati od puno voća, jer ono izgrađuje naše tijelo proteinima, zatim zelenja, povrća, orašastih plodova i sjemenki! Samo sirova hrana je zdrava hrana za naše tijelo. Nemamo enzim za probavu anorganske kuhane i prerađene hrane. Dakle u našem tijelu su enzimi koji procesuiraju samo živu hranu u kojoj su također sadržani živi enzimi enzimi koji nisu uništeni, kuhanjem, fermentiranjem, pečenjem ili nekom drugom radikalnom obradom…

Sve je jasno kod takve prehrane, samo treba htjeti, znati, odnosno naučiti. Baza su enzimi i kako se oni odnose prema takvoj hrani. U protivnom nastaju bolesti, jer se tijelo iz tih razloga ne može riješiti nakupina, te ga pohranjuju tako dugo dokle ima sposobnosti i mogućnosti, a kada se “čaša prelije” nastaju problemi u obliku bolesti.

Apsurdno je biti sportaš, bilo rekreativno ili profesionalno, a hraniti se klasičnom prehranom, koja iscrpljuje tijelo te dovodi do velikih posljedica kod povreda.

Evo nekih glavnih razloga zbog kojih se događaju bolesti, starost i nedostatak energije, koncentracije i realne percepcije na okolinu i suživot:

  • Prerađena hrana vodi u ovisnost. Brža prerada prerađene hrane stvara veliku navalu dopamina u mozgu, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva. Stoga brzu hranu konzumiramo sve više i češće, a znamo što to donosi – “trovanje” organizma i nakupljanje neželjenih kilograma.
  • Fosfati uništavaju kosti i organe. Osim što hrana “začinjena” fosfatima ima jači okus te dulji rok trajanja, vaš organizam neće očuvati od propadanja. Naprotiv, potaknut će zdravstvene probleme, ubrzano starenje, propadanje bubrega i slabljenje kostiju.
  • Prerađena hrana vodi kroničnim upalama. Kronične bolesti poput srčanih bolesti, demencije ili neuroloških problema, pa i rak povezani s kroničnim upalama u tijelu jer se organizam ne može učinkovito riješiti nakupljenih toksina. A kronične upale najčešće su posljedica potrošnje prerađene hrane…
  • Prerađena hrana uništava probavu. Kolači ili ostali prerađeni šećer zapravo su otrov za vašu probavu jer narušavaju prirodni eko sustav uništavajući dobre bakterije te se na taj način povećava rizik od infekcija. Hrana bez dovoljne količine vlakana, vitamina i enzima svakako će poremetiti i najuredniju probavu.
  • Prerađena hrana loša je za mozak. Zbunjenost, loša koncentracija i problemi s pamćenjem mogu biti povezani s lošom prehranom, isto kao što cjelovita i prirodna hrana utječe na poboljšanje raspoloženja.
  • Prerađena hrana je genetski modificirana. Često se ona povezuje s oštećenjem tkiva, neplodnošću, gastrointestinalnim poremećajima i rakom. Konzumacija GMO hrane zapravo je unošenje mnogo otrova u organizam koji dovodi do debljanja i kiselosti organizma ali i promjene funkcije crijevne flore.
  • Prerađena hrana puna je pesticida. Prema podacima Rodale Instituta žitarice su “obrađene” s čak 70 vrsta različitih pesticida, ali i kemikalijama koje produljuju skladištenje.
  • Prerađena hrana nije hranjiva. Prirodna hrana trune i na njoj rastu gljivice, dok obrađena ostaje gotovo jednaka bez obzira na starost. Prerađena hrana dobivena je sintetičkim postupcima, a da bi joj se “vratio” prirodan okus još još se mora dodatno strukturno izmijeniti.

Ovako bi trebao izgledati svakodnevni obrok sportaša i onih koji žele sačuvati zdravlje, vitalnost, mladost i ljepotu:

Nada Zlatar Lukavski
Nada Zlatar Lukavski

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, kolumnistica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovireceptiblogspotcom
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

zatvori