Četvrtak, 25. travnja 2024.

Keleminec proglašen krivim za pjevanje ustaške pjesme ispred Palače pravde

Presudom Prekršajnog suda u Koprivnici od 6. lipnja, predsjednik Autohtone-Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec proglašen je krivim zbog narušavanja javnog reda i mira pjevanjem pjesme ‘Evo zore, evo dana’ ispred Palače pravde u Koprivnici u veljači prošle godine.

Točnije, u presudi stoji kako je kriv što je 19. veljače 2015. u 9:50 ispred Palače pravde u Koprivnici narušavao javni red i mir, na način da je prilikom pjevanja pjesme “Evo zore, evo dana” otpjevao riječi: “Oj ustaše, braćo mila, duboka je voda Drina” i “Drinu ćemo pregaziti, a Srbiju zapaliti”, te “On ne viče ajme meni, već on kliče za dom spremni”.

http://drava-info.hr/2015/02/keleminec-pred-palacom-pravde-otpjevao-ustasku-evo-zore-evo-dana/

Time je počinio prekršaj iz čl. 5 st. 1, kažnjiv po čl. 5 st. 2 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prekršajna sutkinja izrekla mu je novčanu kaznu u iznosu od 375 kuna. Dodatno, u presudi stoji kako je kazna minimalna jer je Keleminec za takav prekršaj mogao biti kažnjen s i do 100 eura te 30 dana zatvora.

Keleminec je na presudu reagirao memorandumom koji je uputio medijima. – Moram naglasiti da sam pjesmu otpjevao iz protesta jer su me bez ikakvog povoda dva dana prije pokušali privesti iz Policijske postaje Koprivnica po nalogu sutkinje iz Prekršajnog suda u Koprivnici , ne radi nedolaska na sud, već radi davanja izjave koju sam mogao i ne morao dati, a postupak se vodi na Prekršajnom sudu u Gračacu upravo zbog navedene pjesme koja je puštena u Srbu – tvrdi Keleminec.

– Poručujem Policijskoj postaji Koprivnica da prekine progoniti one koji su stvarali Hrvatsku, poručujem sutkinji Dubravki Končar-Brodarić da ne sudi po političkim uvjerenjima i ideologiji jer Jugoslavije i zločinca Tita više nema! Poručujem crvenim boljševicima da ću i dalje pjevati “Evo zore, evo dana”, da će i dalje moj pozdrav biti “Za dom spremni” i da nema te sile koja mi to može zabraniti pa prema tome ovu presudu ne priznajem! – zaključuje Keleminec.

zatvori