Četvrtak, 25. travnja 2024.

JURICA HRENIĆ: I u Koprivnici se rađaju vrhunski glazbenici

Jurica Hrenić upriličio je u rodnoj Koprivnici svoj diplomski koncert. Koprivničanci ga znaju kao dirigenta Tamburaškog orkestra KUD-a Podravka i voditelja Tamburaškog sastava Udruge Prekodravski zvon iz Gole. A na koncertu u Domoljubu imali su ga prilike upoznati i kao skladatelja i aranžera koji je svojim sugrađanima omogućio da klasičnu glazbu čuju i dožive na jedan suvremeniji način.

Maestro Hrenić, ako ga smijemo tako zvati, Dravi.info je rekao da je zadovoljan odazivom publike na njegov koncert. Zahvalio je i publici i svojim kolegama glazbenicima koji su na koprivničkoj pozornici izvodili djela i tako pokazali što i kako kao glazbenik radi.

Juričina priča počela je u Osnovnoj glazbenoj školi u Koprivnici. Kao klinac nije se planirao baviti glazbom. Štoviše, upisao je elektrotehničku školu, ali….

– Negdje na pola srednje škole, u drugom ili trećem razredu, shvatio sam da me to uopće ne zanima. U to vrijeme nekako sam se počeo baviti glazbom, svirao sam u bendu, proučavao muziku i krajem trećeg srednje sam odlučio da ću upisati Glazbenu akademiju. Pripremao sam se godinu dana, išao na prijemni u Zagreb i Osijek. U Zagrebu sam bio vrlo blizu, a u Osijeku sam upao i evo pri kraju sam Studija pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Kako se rodila ljubav prema glazbi?

– Bilo je to u vrijeme kad sam počeo svirati u Tamburaškom orkestru KUD-a Podravka kojega sada vodim. U to ga je vrijeme vodio Krešo Lukačić koji me nekako uveo u glazbu. Bilo je zgodno svirati s orkestrom, bilo je raznih sastava te nadasve dobrog društva. Tu mi se probudilo zanimanje za glabu, kasnije sam samo proširivao vidike.

Koprivnica ima bogatu glazbenu tradiciju, no skladatelja i aranžera nema mnogo. Kako komentiraš svoj uspjeh?

– Trudim se dosta oko toga, angažiran sam puno, stalno radim na nekim projektima. Sav taj trud mora kad-tad donijeti i rezultate.

Koliko je skladanje zahtjevan posao?

– Skladanje je ugodan posao koji radim s ljubavlju. No organizacija koncerta, kakav je ovaj u Koprivnici, je zahtjevan posao koji zadaje muke. Nekako vjerujem da je publika zadovoljna izborom djela. Koncert sam koncipirao tako da su imali prilike vidjeti i čuti od jednostavnih manjih djela za manje sastave pa sve do velikog koncerta.

Vrijedno je spomenuti: Hrenićevu glazbu su na koprivničkoj pozornici izveli njegovi kolege glazbenici s osječke Akademije – sopranistica Tamara Šarlija, pianisti Ivan Bobić, Nikolina Topić, Petra Hrženjak, Marija Pušić, Matea Matić, Josip Jagušić; potom Tamburaški kvartet osječke Umjetničke akademije kojeg čine Jurica Perharić na bisernici, Marin Bando i Matija Medverec na braču i Hrvoje Nemec na čelu; Komorni tamburaški ansambl pod ravnanjem dirigenta Matije Fortune; te Mario Lončar na trubi, Krunoslav Benko na timpanima i Robert Tešanović na udaraljkama.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori