Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ivan Andrašić vraća se u Galeriju Hlebine, a mi imamo poklon za vas

Samostalna izložba i promocija monografije Ivana Andrašića bit će upriličena u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama 11. lipnja 2016. – ove subote — s početkom u 19 sati. Portal Drava.info daruje vam jedan primjerak velike monografije; upute potražite na kraju članka.

Tom prigodom porazgovarali smo s autorom ove izložbe Ivanom Andrašićem koji se točno nakon 15 godina ponovno vraća u hlebinsku Galeriju.

Što ćemo konkretno moći vidjeti na izložbi?

– To je odabir od 36 slika, a akcent je stavljen na tehniku ulja na staklu. To je pregled od narativnih radova na tragu hlebinske škole pa do apstraktne forme u akvarelu. Možemo reći kako je to pregled radova nastalih u posljednjih 10-ak godina.

Andrašić nam je otkrio i kako je Galerija u Hlebinama posebno mjesto za njega još od 70-ih godina kada je započeo s radom i otkako je 1973. godine prvi puta priredio samostalnu izložbu, a Ivan Generalić mu je bio uzor:

– Kad mislim da sam zaista spreman s nekim novim recentnim radovima onda se pojavim u Galeriji Hlebine. Intenzivno se bavim slikanjem, a nakon završenog studija u potpunosti sam se posvetio svom radu. Imam već dugi niz godina status samostalnog umjetnika stoga živim od toga i za to.

Za monografiju Ivana Andrašića zaslužna je književnica Božica Jelušić, dugogodišnja Andrašićeva prijateljica, a tekstovi iz monografije su nastajali dugi niz godina i kronološki su poredani i obrađeni.

– To je specifična monografija koja ima poetiku u sebi uza sve druge autobiografske podatke. Korelacija između teksta i fotografije je zaista jaka i mislim da će čitatelji to doživjeti upravo na taj snažan način.

U programu predstavljanja izložbe i monografije sudjelovat će Vjekoslav Prvčić i sama autorica monografije koja će detaljno predstaviti svoj uradak, a da bi doživljaj bio potpun pobrinut će se članice ansambla Lado.

Izložba ostaje otvorena do 11. srpnja.

Drava.info poklanja vam monografiju ‘Ivan Andrašić – hod ispod velikog oblaka’ autorice Božice Jelušić.

Nagradna igra je završena. Monografiju je osvojio Nikola Cik. Čestitamo!

zatvori