Srijeda, 24. travnja 2024.

Više od 150 vrsnih glazbenika ponovno dovodi ljetni jazz u Koprivnicu

Vrući taktovi jazza ponovno će odjekivati Koprivnicom u ljetnim noćima. Drugu godinu zaredom ugostit ćemo Fest jazza, festival koji u srcu Podravine okuplja najuglednije jazz glazbenike iz Hrvatske i drugih europskih zemalja.

Organizira ga Jazz klub Koprivnica, udruga koja je svoj lik i djelo izgradila na poznatom dugogodišnjem programu “Jazz from the Woods”. Fest jazza svojevrsna je kulminacija tog programa, rekao je Marin Hraščanec iz koprivničkog Jazz kluba: – Pred sebe smo postavili cilj da u roku od pet godina imamo jedan od najvažnijih festivala u Hrvatskoj. Možda zvuči malo prepotentno, pretenciozno i ambiciozno, međutim moram vam reći da Koprivnica to doista zaslužuje. Zaslužuje to ne samo zbog toga što 19 godina radimo taj program, već i zbog toga što ne postoji nijedan ozbiljan jazz glazbenik u Hrvatskoj koji nije više puta bio u Koprivnici i svirao ovdje kod nas.

Fest jazza već je sada jedinstven festival u Hrvatskoj, istaknuo je naš proslavljeni jazzist Vojkan Jocić: – Mislim da je ovo jedini festival na ovom prostoru sjeverozapadne Hrvatske u ovo doba. Festivala više nema. Jedini festival koji se održava s dugogodišnjom tradicijom je čakovečki festival, ali inače festivala više na ovim prostorima baš i nema. Dakle, mislim da stvarno imamo priliku zajedno napraviti nešto veliko i internacionalno, kao što to i radimo ove dvije godine.

Bit će to, kao i lani, dojmljiva manifestacija, kaže Marin Hraščanec: – Željeli bismo da ta dva dana i te dvije noći Koprivnica odiše jazzom i da cijeli grad živi s time.

Presica uoči Fest jazza 2016. Snimio Marko Posavec.
Presica uoči Fest jazza 2016. Snimio Marko Posavec.

Tako će i ove godine, 8. do 9. srpnja, u Koprivnici sveukupno nastupiti više od 150 izvođača u devet sastava, pojačani i lokalnim snagama. Izvođači dolaze iz osam europskih zemalja, a tajnica Jazz kluba Helena Hraščanec nabrojila nam je i kojih: – Iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Nizozemske, Italije, Portugala, Španjolske i Austrije.

A ljubitelji jazza na svoje dolaze već večeras, koncertom koji će biti svojevrstan uvod u festival. Ravnateljica Umjetničke škole Fortunat Pintarić Ariana Šandl: – Gostuje nam Ricardo Luque, renomirani glazbenik, jazzist i prvenstveno klasičar. Već smo ga prošle godine ugostili u Koprivnici.

Koncert koji će nam dati prvi dašak ljetnog jazza u Koprivnici, Aldemaromania Trio i Ricardo Luque, počinje večeras u 21 sat na terasi Le Petit Caféa na Zrinskom trgu.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori