Subota, 20. travnja 2024.

‘VATROMET ZNANJA’ Biste li kušali linoladu iz 3D printera?

Pišu: Sandra Levak-Miklošić i Marko Posavec.

Koprivnička Gimnazija ‘Fran Galović’, kao što smo već najavili, ove subote od 10 do 15 sati treću godinu za redom organizira Dan za znanost.

Pozvavši sve da dio sutrašnjeg dana provedu u gimnaziji i dodirnu znanost iz prve ruke, ravnatelj Vjekoslav Robotić je rekao što ih tamo čeka: – Vatromet znanja direktno iz prve ruke vrhunskih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva.

I za ovaj puta priređen je bogat i zanimljiv program, kaže Robotić: – Zanimljive su apsolutno sve radionice, prilagođene su svima od vrtićaraca preko osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studenata i odrasle populacije. U našem programu svatko može naći ponešto za sebe.

Robotić kaže da su dosadašnja dva izdanja ove manifestacije doprinijela da se predavači lako odluče doći sutra u Koprivnicu: – Nikad nije teško nagovoriti predavače jer imaju dobar i pozitivan eho, svoj ili od svojih kolega iz protekle dvije godine. Važno je naglasiti da nam dolaze predstavnici praktički najeminentnijih instituta ili laboratorija i sveučilišne zajednice iz Hrvatske i okolice. Zanimljivo je da nitko od njih ne traži nikakvu naknadu već dragovoljno žrtvuju svoju subotu da bi promovirali znanost.

A što nas konkretno čeka ove subote u Gimnaziji najavila nam je jedna od začetnica Dana za znanost, profesorica Marina Furkes: – Dolazi nam ukupno 84 edukatora, više nego prošlih godina. Ukupno nas očekuje 20 timova koji će cijelo vrijeme izvoditi radionice, a dolazi nam i osam predavača koji će pripremiti svoja predavanja za građanstvo.

Dan za znanost otvoren je za sve, a neke od tema s kojima će se posjetitelji moći upoznati su: – Dolaze nam ljudi s Instituta za mozak, dolazi nam prof. Ivica Puljak sa Sveučilišta u Splitu koji će pričati o svemiru i Higgsovom bozonu, genska terapija, zamjenski dijelovi, bakterijski kompas, web alati, matematičke radionice – računati je lako, nauči kako, radionice iz psihologije, energetika i kemija obnovljivih izvora energije…

Osim toga, u pripremi je i zanimljiva degustacija hrane isprintane 3D printerom: Imat ćemo jedan klasičan 3D printer i jedan neobičan 3D printer koji će printati – hranu, tako da zapravo možete degustirati proizvode 3D printera iz kojeg će izlaziti Linolada. Na kraju imamo i biciklijadu.

Spomenimo i kako Dan za znanost nije jedinstven takav događaj u Hrvatskoj, ali je jedini koji u cijelosti organizira jedna škola. Stoga nema razloga da i vi ne posjetite koprivničku Gimnaziju sutra od 10 do 15 sati i da pritom ne uživate u znanosti.

Program Dana za znanost pogledajte ovdje.

zatvori