Subota, 20. travnja 2024.

Ulična umjetnost ponovno u našem gradu – počinje 4. Street Art Festival

Četvrti po redu Street Art Festival – festival ulične umjetnosti i neobičnih oblika vizualnog izražavanja – počinje ovoga vikenda u Koprivnici. Trajat će 10 dana, od 17. do 27. lipnja i, prema riječima organizatora, Koprivnicu će učiniti mjestom spontane suradnje, javne prostore poprištem umjetničkih intervencija i interakcije s građanima, a umjetnost sastavnim dijelom gradskog života – na ulici.

Kao i dosad, SAF naglasak stavlja na proces stvaranja te likovni i eksperimentalni vid umjetničkog izražavanja. Galeriju ulične umjetnosti ovoga vikenda otvara domaći autor pod umjetničkim imenom Acid Monk. Bit će predstavljeni i mladi umjetnici poput Koprivničanca Nikole Sinkovića, a izložbu uz festival Koprivničancima će u Kulturno-kreativnom centru Pixel predstaviti umjetnički dvojac Artu Ditu.

– Cilj ovogodišnjeg SAFa je vratiti na ulicu ono što je nekoć činilo njen život: kvartovska druženja, dječje igre s asfalta i igrališta, mirise večernjih slatkih zalogaja koji su dopirali iz kuća i stanova, plesnjake na otvorenom, kupovinu u garaži i brojne druge aktivnosti koje će potaknuti interakciju i lijepa druženja tijekom toplih lipanjskih popodneva i večeri – poručuju organizatori.

Street Art Festival - cover

Novost ove godine je garage sale ili buvljak, u subotu od 9 do 13 sati u garažama u Gupčevoj 2 koje će, uz buvljak, umjetnici oslikavati.

Ovogodišnji SAF, osim brojnih popratnih sadržaja na lokacijama oko centra grada i srednjoškolskog centra, predstavlja i Papergirl – umjetnički projekt začet prije deset godina u Berlinu, a danas u akciji širom svijeta. Počinje otvorenim pozivom svim građanima da doniraju svoje radove projektu na način da ih ubace u Papergirl kutije postavljene na određenim lokacijama u gradu. Radovi će potom biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi, ali osim toga, po uzoru na američke paperboys ili dostavljače novina, na biciklima će se dijeliti slučajnim prolaznicima smotani u tuljce.

Festival će završiti šetnjom uz vodstvo prostorom, a završnog vikenda na jednoj od lokacija bit će održan i koncert.

Na festivalu će ukupno sudjelovati desetero autora koji će stvarati u nekoliko koprivničkih kvartova: Acid Monk, Sinko ThePsiho, Hađaga, Andrija Večenaj, Chez, Artu Ditu – Smelly Feet, Mop Hap, Kopito Zla, Antonio Grgić, Mene Mei i Kristijan Smok, svi iz Hrvatske. Iza svega, kao i dosad, stoji udruga Mamuze.

Fotografije s prošlogodišnjeg festivala pogledajte ovdje, a najnovije informacije o festivalu pratite na njegovoj službenoj Facebook stranici.

zatvori