Četvrtak, 18. travnja 2024.

Pred nama je vikend u znaku medijske kulture i devete umjetnosti

Vikend pred nama u Koprivnici i Hlebinama donosi nam dva zbivanja vezana uz medijsku kulturu i tzv. ‘devetu umjetnost’ – odnosno strip. Jedna od njih je kreativna radionica u Galeriji naivne umjetnosti, a druga izložba stripova i ilustracija Krešimira Zimonića u Kulturno-kreativnom centru Pixel.

Dvodnevna radionica u Hlebinama plod je suradnje Edit-Comicsa i Galerije naivne umjetnosti. Edit-Comics je platforma za razvoj umjetnosti i medijske kulture u kojoj sudjeluje 11 partnera iz 11 gradova, a od 2014. godine u programu sudjeluje i koprivnička udruga Mamuze. Kroz intenzivne i dinamične radionice animiranog filma koju vodi ŠAF – Škola animiranog filma iz Čakovca i radionice TV reportaže koju vodi RARE iz Vinkovaca, polaznici će tijekom dva dana praktično učiti osnove filmske umjetnosti i sami prolaziti kroz sve procese izrade i nastanka animiranog filma i TV reportaže. Tema radionica bit će remek-djela naivne umjetnosti prepoznatljivog stila, jarkog kolorita i zanimljive naracije, a održat će se u subotu i nedjelju od 10 do 14 sati.

edit_animacija

U sklopu ovog projekta, koprivnički Kulturno-kreativni centar Pixel ugostit će izložbu stripova i ilustracija Krešimira Zimonića, jednog od najuglednijih hrvatskih strip autora i najistaknutijeg predstavnika mlađeg naraštaja Zagrebačke škole crtanoga filma. Svoje stripove i ilustracije Zimonić objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina, prvo kao član poznate grupe Novi kvadrat, a kasnije kao grafičko-likovni urednik Modre laste, umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima i glavni urednik strip magazina Patak. Autor je stripova o Zlatki, liku iznimne popularnosti koji se danas smatra jednim od antologijskih likova hrvatskog stripa. Izložba će biti otvorena u subotu, 14. travnja, u 21 sat.

zatvori