Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home aem FOTO Pet godina nakon udara munje vidikovac na PRC-u i dalje čeka bolje dane

FOTO Pet godina nakon udara munje vidikovac na PRC-u i dalje čeka bolje dane

0
FOTO Pet godina nakon udara munje vidikovac na PRC-u i dalje čeka bolje dane
Snimio Marko Posavec.
Bilo je to u subotu, 21. svibnja 2011., oko 16 sati kada je nad Koprivnicom prošao olujni oblak s jugoistoka. Donio je pljusak, tu i tamo nešto sitne tučice te brojne munje i njihove vjerne zvučne suputnike. Jedna od tih munja svoj je put između zemlje i oblaka pronašla upravo kroz vidikovac na popularnom PRC-u – Podravkinom rekreacijskom centru – nedaleko od Starigrada.

Električni je izboj udario u vrh vidikovca sa zapadne strane, putovao dolje i provalio svom silinom van negdje na pola puta od tla. Metalni vodiči su se užarili i zapalili drvene grede. Brzom reakcijom vatrogasaca požar je zaustavljen i spriječeno je potpuno uništenje vidikovca, ali drvena struktura koja je već dugo prije toga bila u lošem stanju primila je velik udarac.

Nakon toga, uz raniji natpis koji posjetioce obavještava kako se na vidikovac penju na vlastitu odgovornost, postavljen je još jedan, na samom početku uspona – penjanje na vidikovac od tada je zabranjeno.

Nimalo neočekivano, već dva dana kasnije Radio Drava je izvijestila kako je Podravka izdala nalog da se vidikovac sruši. Gradnja novoga nije se spominjala, već se govorilo o tome kako će se umjesto njega urediti dječje igralište u njegovu podnožju. No, vidikovac još uvijek stoji na brežuljku iznad PRC-a.

Uskoro će se navršiti pet godina od tog nemilog praska iz oblaka koji je okončao karijeru jednog od omiljenih odredišta Koprivničanaca i njihovih gostiju. Povremeno se spominjala njegova obnova ili izgradnja novoga, za što se osobito zalagalo Hrvatsko planinarsko društvo “Bilo”. Baratalo se s iznosom od oko 200 tisuća kuna. Do danas, ništa se nije uistinu pokrenulo.

A to je prava šteta. Kao što znaju svi koji vole protegnuti noge pitomim brežuljcima iznad Koprivnice, ti su predjeli šumoviti i mjesta s kojih se pruža lijep, neometan pogled na srce Podravine zaista su rijetka (i u pravilu na privatnom posjedu).

Ne manje važno: na PRC još uvijek dolaze brojni Podravkini poslovni i drugi gosti, turisti, namjernici te dakako i mnogi Koprivničanci. Osim toga, vidikovac se nalazi na trasi Koprivničkog planinarskog puta kojim svake godine prolaze planinari iz cijele Hrvatske, skupljajući žigove za obilaznicu Hrvatskog planinarskog saveza. Većina njih zasigurno bi se voljela popeti na vidikovac i uživati u pogledu na Koprivnicu i ravnu koprivničku Podravinu.

Hoće li u tome ikada više moći uživati – ostaje nam vidjeti.

U priloženoj fotogaleriji pogledajte kako vidikovac izgleda danas, a prisjetite se i pogleda s njegova vrha.

UPOZORENJE: Pristup vidikovcu zabranjen je s razlogom, kao što i sami vidite na slikama. Budite razumni i ne penjite se na njega.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori