Srijeda, 27. ožujka 2024.

Koprivnica će uskoro dobiti park za pse i tandem bicikle za slijepe?

U sklopu projekta ‘Mladi – snaga zajednice’, koji Grad Koprivnica provodi s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj, prošle je subote u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica održana ‘Tvornica ideja’.

Grad Koprivnica i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj iz Zagreba potpisnici su Sporazuma o suradnji na inovativnom Programu „Mladi – snaga zajednice“, koji će se do kraja ove godine provoditi na području Grada Koprivnice.

Ovo je pilot-program u Hrvatskoj kojem je cilj povećanje i ohrabrivanje sudjelovanja mladih u starosti od 17 do 30 godina u razvoju svoje lokalne zajednice, gdje oni preuzimaju aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka i pružanju podrške neformalnim skupinama mladih ljudi unutar svoje lokalne zajednice. Program neformalnim skupinama mladih omogućava da, u skladu s prioritetima i potrebama, rade na projektima koji na inovativan način rješavaju neki problem u zajednici.

Nakon cjelodnevnog treninga i razrađivanja projektnih ideja, tri neformalne skupine prezentirale su svoje ideje pred „sucima“ Odbora mladih Grada Koprivnice, osnovanog radi potrebe provođenja ovog programa.

Dvije skupine koje su osvojile najviše bodova dobile su suglasnost za daljnji rad na razvitku i realizaciji njihove ideje, kao i financijsku podršku Grada i Zaklade. U slučaju da pobjedničke skupine na pravilan i propisan način prođu naredne faze programa, grad će za nekoliko mjeseci biti bogatiji za izgradnju parka za pse te i korištenje tandem bicikala za slijepe.

Park za pse je posebno osmišljen ograđen prostor u kojem će se psi moći neometano kretati, istrčavati te socijalizirati s ostalim psima. Tandem bicikli su bicikli opremljeni za vožnju dviju osoba od kojih je videća osoba vozač, a slijepa osoba suvozač. Vrlo su popularni među slijepim osobama u inozemstvu, dok kod nas njihovo vrijeme tek dolazi.

Zaključno, najveća vrijednost programa Mladi – snaga zajednice je što potiče mlade ljude da svojim poduzetničkim aktivnostima pokrenu prepoznavanje i rješavanje izazova u lokalnoj zajednici te ih kroz izobrazbu i provedbu odobrenih projekata uči o najrazličitijim aspektima društvenog poduzetništva.

zatvori