Četvrtak, 25. travnja 2024.

ASTRONOMSKI FENOMEN Merkur danas prelazi preko Sunca

Tijekom cijelog poslijepodneva u ponedjeljak, 9. svibnja, Merkur će prelaziti preko Sunca i biti vidljiv kao malena crna točkica nasuprot sjajnog Sunčevog diska. Riječ je o pojavi koju astronomi nazivaju tranzitom i razmjerno je rijetka, stoga iskoristite priliku i pogledajte tranzit kroz teleskope Astronomskog društva Koprivnica.

UPOZORENJE: Nikada ne gledajte u Sunce bez zaštite golim okom, a kamoli dalekozorom ili teleskopom. Koristite propisne solarne filtere (Mylar foliju i sl.) ili promatrajte tranzit kroz opremu koprivničkih astronoma. Merkur ionako vjerojatno nećete vidjeti golim okom, stoga ni ne pokušavajte.

Merkur je planet najbliži Suncu te, poput Venere i Mjeseca, ponekad se nađe između Sunca i Zemlje. Kada Mjesec prekrije Sunce događa se pomrčina, no Venera i Merkur su predaleko da bi u cijelosti prekrili našu zvijezdu i stoga njihov prelazak preko Sunčevog diska zovemo tranzit. Pritom se vide kao malene crne točkice koje nekoliko sati putuju preko Sunca.

Današnji tranzit Merkura počinje u 13:12 i trajat će sve do zalaska Sunca. Merkur je inače poznat po tome da ga je teško vidjeti na večernjem i jutarnjem nebu jer je uvijek blizu Sunca, pa iskoristite priliku i pogledajte ga na ovaj način.

Članovi Astronomskog društva Koprivnica postavit će svoje teleskope na Zrinskom trgu od 16:30 i svima zainteresiranima omogućiti pogled na Sunce i najbliži mu planet. Oko 19 sati teleskopi se sele u dvorište Kulturno-kreativnog centra Pixel na Trgu mladosti, a tamo će od 20:30 naši astronomi održati i zanimljivo predavanje o fantomskim planetima za koje se nekad smatralo da postoje između Merkura i Sunca.

zatvori