Utorak, 26. ožujka 2024.

Što to povezuje matematiku i ručni rad – vez?

‘Matematika i vez – vidiš li ti što i ja?’ nesvakidašnja je i neobična izložba koju organizira Muzej grada Koprivnice u suradnji s Ljiljanom Peretin i Školskom knjigom, a spaja naizgled nespojivo – matematiku i vez kao tehniku ukrašavanja platna, odnosno ručni rad, pričom o stolnjaku Katarine Cirkvenec. Ta priča pokazat će koliko različitost pogleda može uljepšati svijet te kako pojedini motiv doživljava obitelj, učitelj, matematičar, povjesničar, etnolog i kulturni antropolog, fotograf, djeca…

Priča o stolnjaku Katarine Cirkvenec, nastalom u Novigradu Podravskom, priča je o ženskom ručnom radu koji su djevojčice, osim u školi na nastavi, odmalena učile ukrašavati vezom u svojim obiteljima, sa svojim majkama i bakama. To je i priča o raznim matematičkim pojmovima, od kvadrata preko pravilnih mnogokuta do rotacije i translacije, jer im je poznavanje geometrijskih likova bilo važno za izradu ručnih radova koji su imali uporabnu vrijednost.

Kroz neuobičajen pokušaj da se poveže svijet matematike s vještinom i tradicijom izrade stolnjaka, u Muzeju možete saznati što se to nalazi na stolnjaku, ruže ili kvadrati, kako je nastao osmerokut ili cvjetić na stolnjaku, putem zanimljivih igrica, plakata, predmeta i priča o ženskom ručnom radu i matematičkim pojmovima.

Otvorenje izložbe je u petak, 6. svibnja u 17, 30 sati u Muzeju grada Koprivnice. Izložba ostaje otvorena do 17. svibnja 2016.

zatvori