Srijeda, 24. travnja 2024.

‘Želimo operu “Nikola Šubić Zrinski” na Zrinskom trgu i za Dan grada’

U sklopu večeri sjećanja na groficu Anu Katarinu Zrinsku koju je sinoć organizirao Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici, uz glavnu organizaciju MH iz Zagreba, akademik Josip Bratulić održao je predavanje o njenom životu i djelu te predstavio njenu najvažniju knjigu – Pjesmaricu, temeljno djelo ženske hrvatske književnosti 17. stoljeća.

U osobi Ane Katarine Zrinske, kazao je akademik Bratulić, sažeta je sva tragika hrvatskih plemićkih obitelji 1671. godine koji su u svom posljednjem intelektualnom i političkom činu, pišući pjesme i snujući urotu radi oslobođenja Hrvatske, morali podnijeti žrtvu i najveće poniženje – njen muž Petar i brat Fran smrt na stratištu, a ona sama rasap obitelji, siromaštvo, zatočeništvo i smrt daleko od svojih najdražih.

Ova je književna večer bila u znaku javne inicijative koprivničkog Ogranka Matice hrvatske, naveo je njen predsjednik Dražen Ernečić, kojom Ogranak predlaže proglašenje 2016. godine Godinom Nikole Šubića Zrinskog te obilježavanje obljetnice imenovanja Zrinskog trga, raznim programima udruga i kulturne javnosti tijekom cijele godine. To su, navodi Ernečić, glavne identitetske točke malog srednjoeuropskog grada i austrougarske slobodne i kraljevske Koprivnice.

Za glazbeni program večeri pobrinuo se Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnica kluba za starije Mariška, izvedbom finala iz opere “Nikola Šubić Zrinski” “U boj, u boj!”, pod ravnanjem Ane Pleskalt. Praizvedba ove najpopularne hrvatske opere, autora Ivana pl. Zajca, održana je 4. studenoga 1876. u Narodnom teatru u Zagrebu. Stoga će Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici javnom inicijativom pozvati koprivničke uspješne glazbenike, orkestre, zborove i Umjetničku školu “Fortunat Pintarić” da zajednički organiziraju javnu izvedbu ove opere u sklopu jedne od gradskih manifestacija tijekom ove – Zrinske godine, na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Također, dodaje Ernečić, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici uputit će prijedlog Gradskoj upravi da se finale “Zrinske godine” u Koprivnici, koja ove godine obilježava 660. obljetnicu proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom, obilježi na svečanoj sjednici povodom Dana grada 4. studenog upravo izvođenjem dijelova iz opere “Nikola Šubić Zrinski”.

 

zatvori