Četvrtak, 18. travnja 2024.

KOPRIVNICA JEDINSTVENA: ‘Vlada nas je prevarila, ovo je izdaja!’

Jučerašnja Vladina odluka iz koje se da iščitati namjera za prodaju državnog udjela u Podravki digla je na noge cijelu lokalnu javnost. Iako su svi jedinstveni u stavu da država ne smije prodati svoj udio u koprivničkoj kompaniji, izjave lokalnih stranačkih čelnika ipak pokazuju ideološke razlike.

Tako je koprivničko-križevački dožupan s odgovornošću za županijsko gospodarstvo, predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota ponovio da su županijsko čelništvo, ali i lokalni HDZ, protiv prodaje državnog udjela u Podravki. No suočen s jednoglasnom odlukom Vlade Republike Hrvatske koja omogućava tu prodaju, ustvrdio je da to ipak ne znači da će tako i biti. Ponovio je da ni on kao dožupan ni županijsko vodstvo, ali ni lokalni HDZ nisu za prodaju državnog udjela u Podravki. Iz kabineta ministra poljoprivrede jutros je, kaže, dobio uvjerenja da situacija baš i nije takva kakvom se čini.

No svi procesi koji su se odvijali u koprivničkoj kompaniji proteklih godina vodili su upravo ovakvom scenariju. A aktualna vlada samo je iskoristila diskrecijsko pravo donošenja odluka koje je definirala još prošla vlada Zorana Milanovića, zaključio je Sobota te dodao: – Ako je tako Vlada odlučila, očito ćemo morati pitati premijera Oreškovića zašto je tako odlučeno. Samo mogu reći stav da ta odluka u konačnici ne mora značiti ništa loše za Podravku i ovaj kraj. Ona nije prodana. Samo je maknuta s popisa strateških kompanija. To ne mora značiti da će to u budućnosti biti loše za ovaj kraj. Moramo vjerovati da će Podravka u budućnosti vršiti funkciju kakvu želimo: da bude pokretač razvoja ne samo ovog kraja već i poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Je li odluka dobra ili loša, i zašto je tako odlučeno, ja u ovom času ne mogu prosuditi. Činjenica je da smo mi Podravci i Prigorci uz Podravku vezani ne samo sentimentalno već i gospodarski, prvenstveno kroz poljoprivredu. No podsjećam da, ako govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji, razvoju ovog kraja i otkupu poljoprivrednih proizvoda, toga u posljednje tri, četiri godine nije ni bilo.

HDZ: Darko Sobota. Snimila Sandra Levak-Miklošić.
HDZ: Darko Sobota. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Na konkretan upit što kani lokalni HDZ poduzeti, Sobota je odgovorio: – A što biste vi poduzeli? Što lokalni HDZ na čelu sa mnom može po tom pitanju poduzeti? Vjerojatno isto što i lokalni HDZ, i po pitanju ostalih tvrtki koje su obuhvaćene ovom odlukom. Ako mislite na prosvjede, ne vjerujem. Morate pitati i neke druge iz Domoljubne koalicije što na lokalnom nivou mogu. To je odluka Vlade. Je li ona dobra ili loša, vidjet ćemo u budućnosti. Moramo vjerovati da je donesena u dobroj namjeri.

Koprivnički HSS: Vlada je prevarila lokalne građane, lokalne čelnike i koalicijske partnere

I dok Sobotine izjave daju zaključiti da su se u lokalnom HDZ-u pomirili s jučerašnjom odlukom hrvatske Vlade, u HSS-u je atmosfera sasvim drugačija. Da se osjećaju izdanima i prevarenima, rekao je predsjednik koprivničkog HSS-a Ivan Pal koji obnaša i dužnost zamjenika podravsko-prigorskog župana. U HSS-u smatraju da Podravka mora ostati na popisu strateških kompanija, jer ona to i jest, a 700 milijuna kuna, koliko bi navodno za dionice Podravke i Croatia osiguranja trebala inkasirati država, minorna je korist u odnosu na značaj koji Podravka ima za sve nas.

Stoga su iz koprivničkog HSS-a poslali jasnu poruku Vladi: – Mi želimo prvo poručiti Vladi u kojoj smo mi koalicijski partner da nisu dobili mandat nas koji smo glasali za tu opciju da nam ovo rade. Nisu dobili taj mandat! Ni oni, niti oni koji su u to lobistički uključeni. Drugo, zahtijevamo od Vlade RH, mi mali obični sitni Koprivničanci i jedan mali koprivnički HSS – ali sam siguran da uz nas stoji velika većina Koprivničanaca i iz drugih političkih opcija – da se pod hitno na isto takvoj sjednici na brzinu organiziraju, dogovore i vrate Podravku tamo gdje joj je mjesto, gdje joj je mjesto uvijek bilo i gdje treba biti. Ne moraju se ni sastajati, samo neka izvrte brojeve telefona – oštro je poručio Pal.

Od čelništva HSS-a Pal zahtijeva da iskoristi sve alate da ovu situaciju pod hitno dovede u red, a poruku ima i za koalicijske partnere: – Isto tako očekujem od naših koalicijskih partnera iz lokalne sredine, jer su oni u istom problemu kao i mi, oni su građani ovog grada i ove sredine, da nam se u tome pridruže. Sve ostalo za ubuduće ćemo smatrati kao nemogućnost suradnje.

HSS: Miljenko Flajs, Ivan Pal i Dragutin Korošec. Snimila Sandra Levak-Miklošić.
HSS: Miljenko Flajs, Ivan Pal i Dragutin Korošec. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Pal kaže da je njegov kolega Sobota vjerojatno u drugačijoj poziciji te ističe: – Ja želim sa svoje funkcije zamjenika župana i predsjednika koprivničkog HSS-a otići čistog obraza. Ako treba poginuti, poginut ćemo. Spreman sam se maknuti sa svih svojih funkcija ako nismo spremni svi skupa nešto odraditi. To očekujem i od koalicijskih partnera. Nije me briga da li u HDZ-u trenutno taktiziraju.

Hoće li koalicija s HDZ-om i partnerima pući, manje je važno. U HSS-u se pribojavaju da će prodaja državnog udjela u Podravki rezultirati najcrnjim mogućim scenarijem, gašenjem dijela proizvodnje, ali i preseljenjem sjedišta kompanije što bi značilo potpuni kolaps Koprivnice. Dodaju i kako je odluka rezultat višegodišnjeg djelovanja lobija koji se žele jeftino domoći hrvatskog nacionalnog blaga.

Pal kaže i da državni udio nije prepreka da Podravka uspješno posluje, što se pokazalo proteklih godina te pita što će Podravci dobiti prodajom državnog udjela u Podravki. Istaknuvši da se ne sjeća da je država u našem kraju nešto napravila, zaključio je da bi novac od Podravke mogao završiti kako bi se podmirili državni dugovi koji su nastali negdje drugdje.

Najavio je i da će o ovoj važnoj temi sutra raspravljati i nacionalno čelništvo HSS-a, u čemu će sudjelovati i županijski predsjednik HSS-a, župan Darko Koren. – Koren je potrgal dva para cipela obilazeći proteklih mjesci sve odgovorne. S njim je bio i kolega Sobota. Svi su ih uvjeravali da je Podravka strateška državna kompanija važna za budući gospodarski razvoj regije i da do toga neće doći. To je još jedan razlog da se osjećamo prevarenima i izdanima – zaključio je Pal.

Zrinski trg: Vladina odluka je izdaja Koprivnice!

O jučerašnjoj Vladinoj odluci izjasnili su se i na Zrinskom trgu. Koprivnička gradska vlast smatra da je Podravka strateška državna kompanija i stoga je protiv prodaje državnog udjela. Rekao je to na sazvanoj presici u Gradskoj upravi zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić: – To nije nikakva prodaja. To je rasprodaja nacionalnih bogatstava. To je izdaja Koprivnice, interesa Koprivnice i interesa Podravine i Prigorja. Podravka je malo prevažna i prebitna tvrtka u ovoj državi da bi ju se prodavalo na telefonskoj sjednici Vlade. To je jedna najobičnija telefonska aukcija gdje se igramo sa sudbinama velikog broja ljudi, gdje ponižavamo trud, ljubav, marljivost svih onih generacija koje su stvarale Podravku, koji su gradili Podravku, a samim tim i našu Koprivnicu i Podravinu.

SDP: Mišel Jakšić i Zoran Gošek. Snimila Sandra Levak-Miklošić.
SDP: Mišel Jakšić i Zoran Gošek. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Jakšić je podsjetio da je prošla vlada na inicijativu lokalne zajednice i lokalnog SDP-a pristala na to da država sudjeluje u dokapitalizaciji Podravke. S obzirom na porast cijene dionice, ali i isplatu dividende, već je zaradila, a s obzirom na trendove ni daljnja zarada nije upitna. A kako Vlada ne uvažava ovdašnje argumente protiv prodaje državnog udjela u Podravki, pozvao je da da barem novac vrati u naše krajeve: – Hajd’mo izgraditi osnovne škole i obrtničku školu u Koprivnici, škole po našoj županiji, novi odjel pedijatrije u koprivničkoj bolnici. Dosad su odustali od izgradnje pedijatrije, zbog nesposobnosti i neznanja zakočili su projekt Javno-privatnog partnerstva zahvaljujući kojemu smo trebali izgraditi nove škole. Sve ostalo lagano guraju pod tepih. Ništa se ne gradi i ne planira graditi u Podravini i Prigorju.

Jakšić je pozvao saborske zastupnike Damira Felaka i Branka Hrga te županijske čelnike da im se pridruže u zaštiti interesa ovoga kraja. Umjesto kadroviranja Uprave i Nadzornog odbora Podravke preča je, kaže Jakšić, bitka za spas ponosa Podravine i Prigorja: – Ovo je tema u kojoj ne smije biti politike i stranaka, ovo je tema gdje može postojati samo jedan jedini dres, a to je dres interesa Podravke, a onda i Podravine i Prigorja.

Jakšić je u ime koprivničke gradske vlasti pokrenuo inicijativu i izrekao uvjerenje da će naići na dobar odaziv i županijske vlasti, ali i ostalih podravsko-prigorskih gradova i općina: – Da se 10% vlasništva Podravke prenese u vlasništvo Grada i Županije, svakom po 5%. Time bi se kroz daljnji razvoj Podravke, kroz isplate dividende vraćao trud koji je godinama ulagan u razvoj naše Podravke, naše kompanije. Ovo je u ovoj situaciji najbolji način da sačuvamo našu Podravku. Tako ćemo dati novi dodatni poticaj razvoju našega grada i Podravine i Prigorja. Uvjeren sam da će nam se u toj inicijativi pridružiti i dužnosnici naše županije, ali i ostalih gradova i općina iz naše županije. Ovo je inicijativa koja je i prvi test da vidimo možemo li zaboraviti na stranačke boje i zajedno se boriti za interese Podravine i Prigorja.

Predsjednik koprivničkog HSS-a Ivan Pal nema ništa protiv ove incijative, no nije siguran da za njenu realizaciju postoje zakonske osnove. A da je netko vodio računa o interesima Podravke i kraja tada, kaže Pal, Vlada ne bi donijela ovakvu odluku.

Recimo i da su se protiv prodaje državnog udjela u Podravki izjasnili koprivnički HDZ, županijski SDP, Podravkini branitelji i A-HSP.

U priopćenju koprivničkog HDZ-a stoji da je informacija o skidanju Podravke s liste strateških kompanija u vlasništvu Republike Hrvatske te najava njene moguće prodaje u Koprivnici i koprivničkom kraju snažno odjeknula. Bez obzira na sve radnje koje su prošla vlada na čelu s SDP-om i Uprava Podravke odradile s ciljem pripreme Podravke za prodaju, koprivnički HDZ i tada je kao i danas protiv takve prodaje Podravke jer smatramo da je to loše za Koprivnicu i Hrvatsku.

U koprivničkom HDZ-u smatraju da se treba preispitati ova odluka, provesti kvalitetna analiza te stručna rasprava kako bi se donijela ispravna odluka o daljnjoj budućnosti Podravke. Podravka je bila i u budućnosti bi trebala biti glavni generator razvoja poljoprivrede i gospodarstva ovoga kraja i Hrvatske, zaključili su.

Županijski SDP ne shvaća kako to da prehrambena i farmaceutska industrija nisu od strateškog interesa za našu državu. Traže poništenje odluke koju je Vlada donijela na telefonskoj sjednici te najavljuju da će o toj temi idući tjedan u Koprivnici govoriti SDP-ovi saborski zastupnici, član stranačkog predsjednišva Gordan Maras i članica Glavnog odbora Gordana Sobol, član Glavnog odbora Dražen Pros te županijski stranački povjerenik Milivoj Androlić.

Vladina odluka neugodno je iznenadila Podravkine branitelje. U priopćenju koje je potpisao predsjednik UBIUDR Podravke Petar Kopornić, stoji da imaju dojam da ljudi koji danas vode Hrvatsku imaju kratko pamćenje te zaboravljaju koliko je Podravka bila važna tijekom Domovinskog rata. Za podsjetnik ističu izjavu generala Janka Bobetka „Da nije bilo Podravke, mi ne bi dobili ovaj rat.“ Prehrana vojske i policije, brojne humanitarne donacije i akcije vrijedne više od 40 milijuna njemačkih maraka, zbrinjavanje prognanika, više od 1.600 Podravkaša u obrani Domovine, samo su neke od aktivnosti tijekom Domovinskog rata u kojima je sudjelovala Podravka. A i u poratno vrijeme, Podravka je značajan čimbenik gospodarske stabilnosti, posebno na području prehrambene industrije i poljoprivrede, ističu Podravkini branitelji i pozivaju da odgovorni još jednom pozorno i pametno razmotre ishitrenost svojih poteza te da Podravku svrstaju tamo gdje i pripada – u stratešku i od posebnog nacionalnog interesa kompaniju za RH.

A-HSP je u otvorenom pismu Vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću naveo da proizvodnja hrane ima strateški interes za državu i otvaranje novih radnih mjesta što jedino može spriječiti egzodus mladih iz zemlje. Povlačenjem ove odluke premijer, kažu, može dokazati da nije u službi stranih sila i bankarskog lobija.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori