Utorak, 26. ožujka 2024.

NE PROPUSTITE Nicolò Sertorio dolazi u Koprivnicu – evo što je sve u planu

Poznati profesionalni i umjetnički fotograf Nicolò Sertorio iz Sjedinjenih Američkih Država idućeg tjedna dolazi u posjet Koprivnici. Kao što je Drava.info već najavila, riječ je o izložbi umjetničkih fotografija i projektu međunarodne kulturne suradnje Hrvatske i Kalifornije koji počinje upravo u Koprivnici, povodom Međunarodnog dana muzeja čija je ovogodišnja tema ‘Muzeji i kulturni krajolici’.

U organizaciji Muzeja grada Koprivnice i pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i Drave.info, uz Međunarodni dan muzeja – 18. svibnja – u Galeriji Koprivnica bit će otvorena samostalna izložba umjetničkih fotografija na temu kulturnog krajolika iz triju autorskih ciklusa: Once We Were Here (2013.-2015.), Rest Areas of the US Southwest (2012.) i On the Road (2016.).

http://drava-info.hr/2016/04/nicolo-sertorio-u-koprivnici/

Nakon Koprivnice, izložba seli u splitske Dioklecijanove podrume (4. – 15. srpnja) te u virovitički Dvorac Pejačević (9.-30. rujna).

Osim izložbenog dijela projekta, Sertorio će na širem prostoru Hrvatske fotografirati dva ciklusa fotografija hrvatskih tema i krajolika: Croatian LandscapesCroatian Castles. Ti će radovi biti predstavljeni u Kaliforniji, ali i na nekima od poznatih portala koji objavljuju radove međunarodno priznatih profesionalnih fotografa: Behance, Getty Images, Lensculture i sl.

Cjelokupni projekt traje do 15. svibnja 2017. godine, a vodi ga viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić.

Program događanja

Srijeda, 11. svibnja
Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”, Koprivnica
Mala informativna izložba knjiga i fotografija u izlogu Knjižnice (11. – 22.5.2016.)

Uz izložbu umjetničke fotografije u Galeriji Koprivnica “Nicolò Sertorio: On The Road” u izlogu Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica na glavnom gradskom trgu, uz Međunarodni dan muzeja na temu “Muzeji i kulturni krajolici” knjižnica će predstaviti radove i knjige umjetničkih fotografija ovog američkog autora. Radi se o dvije knjige fotografija i brošuri koje su objavljene u Sjedinjenim Američkim Državama: Passages – The Disconnected Landscapes (San Francisco, 2010.), Rest Areas of the US Southwest (San Francisco, 2012.) te Once We Were Here (Oakland, 2015). Uz knjige će biti istaknute umjetničke izjave autora svakog pojedinog ciklusa te fotografije iz višestruko nagrađivanog ciklusa i knjige o odmorištima jugozapada Amerike koja kao simbol jednog vremena još uvijek postoje uz autoceste i svjedoče o vremenu u kojem je avantura putovanja između Istočne i Zapadne obale, koju je opisao veliki američki pisac beat generacije Jack Kerouac u svojem kultnom romanu “Na cesti” bila dio načina života i američkog sna o osvajanju novih prostora. U kontekstu teme Međunarodnog dana muzeja “Muzeji i kulturni krajolici” Nicolò Sertorio svojim ikonografski čistim legendarnim krajolicima potvrđuje premisu o potrebi muzealizacije kulturnih krajolika, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini spomenute teme.

Ponedjeljak, 16. svibnja
Zagreb: dolazak autora u Hrvatsku, konferencija za tisak u Muzejskom dokumentacijskom centru (11:00)

Utorak, 17. svibnja
17:00
Osnovna škola “Antun Nemčić Gostovinski”, Koprivnica
Nicolò Sertorio – Dan karijere: Kako postati fotograf? (predavanje na engleskom jeziku)

Kao popratni program umjetničke fotografije u Galeriji Koprivnica “Nicolò Sertorio: On The Road” u koprivničkoj OŠ Antun Nemčić Gostovinski američki fotograf Nicolò Sertorio učenicima će predstaviti zanimanje fotografa na način kako se to radi u američkim osnovnim školama na “dan karijere” te će predstavljajući vlastiti fotografski rad i nastojati odgovoriti na pitanje “Kako postati fotograf?” Sertorio će govoriti o tome kako fotograf zaustavlja vrijeme i pokrete i pretvara ih u fotografiju, kako postati umjetnik, komercijalni fotograf ili fotoreporter, što je zvanje i zanimanje koje treba razlikovati od fotografa amatera. U fotografiji profesionalnog fotografa ništa nije slučajno zato što iza njegovog rada stoji umijeće i znanje. Umjetnički fotograf može se baviti različitim temama, fotografirati prirodu, ljude, gradove, povijesne i kulturne znamenitosti, detalje, pa čak i apstraktnu fotografiju. Fotograf umjetnik stvara i svojim fotografijama nastoji uputiti poruku ljudima koji ga okružuju.

Sertorio će učenicima predstaviti fotografiju kao medij i približiti svoje kalifornijsko iskustvo profesionalnog fotografa na području komercijalne, medijske i umjetničke fotografije. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, uz sudjelovanje nastavnika i profesora engleskog jezika.

Srijeda, 18. svibnja – Međunarodni dan muzeja
12:00 – 17:00 Prijem kod gradonačelnice, razgovor s novinarima

18:00 – 20:00 Otvorenje izložbe On the Road, Galerija Koprivnica
21:00 – 24:00 After party, KKC Pixel

“Nicolò Sertorio: On The Road” je samostalna izložba umjetničke fotografije priznatog i nagrađivanog kalifornijskog fotografa, predsjednika udruge profesionalnih fotografa sjeverne Kalifornije i San Francisco Bay Area. Sertorio se predstavlja fotografijama iz tri umjetničke cjeline: Once We Were Here (2013.-2015.), Rest Area of the US Southwest (2012.) i On The Road (2016). Na izložbi će biti predstavljeno četrdesetak fotografija velikog formata koje će biti otisnute u popratnoj publikaciji. Radi se o projektu međunarodne kulturne suradnje koji je dobio potporu Američkog veleposlanstva u Zagrebu, a bavi se fotografijom kulturnog krajolika što će biti tema ovogodišnje generalne konferencije ICOM-a u Milanu. Nicolò Sertorio utjelovljenje je suvremenog umjetničkog krajobraznog fotografa. Njegove veličanstvene i kompozicijski čiste fotografije američkog Zapada i Jugozapada prikazuju točke savršenog svijeta na razini legende i ikoničnog poimanja prostora. Autor osvaja očaravajuća prostore, samo na prvi pogled napuštene i prazne, s osjećajem nježne energije i mira. Pritom uspijeva zabilježiti smirene trenutke, čiste i neokaljane prisutnošću kamere. Sertorio je više no itko od njegovih suvremenika prigrlio raspoloženje velikih majstora američke krajobrazne fotografije (E. Steichen, A. Adams, E. Weston) koje je spojio s genijalnošću i razmišljanjem beat generacije, uvijek iznova naglašavajući sigurno oko kojim prepoznaje i hvata vječne trenutke.

Nakon službenog dijela otvorenja samostalne izložbe umjetničke fotografije u Galeriji Koprivnica “Nicolò Sertorio: On The Road” u koprivničkom Kulturno kreativnom centru Pixel slijedi nastavak programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u kojem će se fotograf Nicolò Sertorio predstaviti projekcijom najnovijih radova te uz razgovor i neformalno druženje govoriti o svom iskustvu profesionalnog fotografa koji živi i djeluje na širem području sjeverne Kalifornije. Svoj rad predstavit će se fotografijama koje nisu predstavljene u postavu izložbe, a odnose se na ciklus snimljen u ožujku 2016. godine na relaciji između San Francisca i Houstona. Kako je Nicolò Sertorio kao umjetnik u više navrata sudjelovao na svjetski poznatom kultnom festivalu Burning Man, Kulturno kreativni centar Pixel nastojat će slikom i zvukom dočarati djelić umjetničke atmosfere iz Black Rock Cityja, što je alternativni kontekst ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja ”Muzeji i kulturni krajolici”.

Četvrtak, 19. svibnja
16:00
Sveučilište Sjever – Sveučilišni centar Koprivnica, predavaonica A01
Nicolò Sertorio: “Fotografija u svijetu društvenih medija”, predavanje na engleskom jeziku

Dan nakon službenog otvorenja samostalne izložbe umjetničke fotografije u Galeriji Koprivnica ”Nicolò Sertorio: On The Road”, kao nastavak programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, autor će na Sveučilištu Sjever u Koprivnici održati gostujuće predavanje na temu ”Fotografija u svijetu društvenih medija” u sklopu kojeg će prikazati projekciju svojih najnovijih radova. Kao samostalni profesionalni fotograf Nicolò Sertorio se bavi komercijalnom, medijskom i umjetničkom fotografijom u kojoj naglasak stavlja na portretnu, filmsku i life fotografiju te fotografiju krajolika u kojoj naglašava jasnu distinkciju između environmental i landcsape fotografije. Nicolò Sertorio fotografirao je za neke od najvećih kalifornijskih i međunarodnih klijenata, između ostalih, San Francisco University of California, San Francisco Mint, Getty Images, Adobe, Hewlett-Packard, Stanford University… Portfelji njegovih komercijalnih i umjetničkih radova, osim na njegovim službenim web stranicama (http://nicolosertorio.com; http://photonicolo.com; http://sertorio.com), mogu se vidjeti na web stranicama kao što su Behance, Getty Images, Lensculture, Foundsfolios, APA, Alt Pick, Alamy, WIN-Iniative, AIGA, API, GR8, ASMP… Kao gost predavač držao je predavanja na San Francisco Academy of Art i California State University. Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici kroz predstavljanje autorskih fotografija i predavanje Sertorio će studentima prenijeti svoja kalifornijska iskustva profesionalnog fotografa u području komercijalne, medijske i umjetničke fotografije te organizacije, razvijanja, unapređenja i promocije fotografije kao medija.

Subota, 21. svibnja – Europska noć muzeja
21:00 – 24:00 & ∞
Fotografska radionica – Nicolò Sertorio: “Renesansni festival Koprivnice: muzej, kulturni krajolik i turizam”
Turistička zajednica Koprivnica
Ostaci renesansnih bedema stare Koprivnice

U Europskoj noći muzeja na ostacima renesansnih bedema stare Koprivnice američki fotograf Nicolò Sertorio održat će prigodnu fotografsku radionicu svjetla i noćne rasvjete na temu ”Muzeji i kulturni krajolici”. Radi se o nastavku programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u kojem se Nicolò Sertorio predstavio samostalnom izložbom umjetničke fotografije. Fotografska radionica svjetla na lokaciji, prilika je da se istakne nekoliko slojeva ovogodišnje teme. Ostaci renesansnih bedema stare Koprivnice kao jedan od značajnijih kulturnih krajolika u muzejskom smislu jedinstveno su mjesto. Naglasak je stavljen na fotografsku prezentaciju krajolika, pri čemu je Renesansni festival Koprivnice korišten kao tema i motiv, odnosno turistička priča stavljena u kontekst prostora renesansne baštine ispričana okom fotografa. Fotografski i turistički pristup kulturnom krajoliku renesansne Koprivnice naglašavaju mogućnost turističke valorizacije baštine. Zahvaljujući sudjelovanju Turističke zajednice Koprivnice, koprivničke udruge Anno Domini, brojnih volontera i ljubitelja oživljavanja povijesti, koji se uživljavaju u svoje uloge mušketira, haramija, dvorjana, prosjaka, vještica i kmetova te koprivničke prehrambene industrije ”Podravka” čiji su gastro promotori i kraljevski kuhari još jednom pokazali svoja zavidna kulinarska umijeća u kreiranju kraljevskog stola na kojem su zastupljena povijesna nacionalna jela hrvatskog sjevera, ovogodišnja Europska noć muzeja koja u ICOM organizira 21. svinja, ove će se godine odvijati se u duhu globalno popularnog LARP-a, Life Action Role Play, odnosno, igranje povijesnih uloga ispunjenih akcijom i živim slikama izmišljene povijesne stvarnosti, noćnim motivima igre s vatrom na povijesnoj renesansnoj lokaciji te brojnim iznenađenjima, jednako su zanimljiva tema u svijetu fotografije, muzeja i turizma. Fotografska radionica koju vodi višestruko nagrađivani, profesionalni fotograf Nicolò Sertorio, omogućit će sudionicima unaprijediti svoje znanje fotografiranja baštine, povijesnih prostora i tema, krajolika, vatre i svjetla. LARP fotografija kao ekskluzivni i za javnost rijetko dostupni oblik fotografije omogućit će sudionicima suočavanje s neizmjernom količinom posebnih fotografskih prizora kojima Renesansni festival Koprivnice cijelo jedno desetljeće zaokuplja pažnju korisnika destinacijskog i kulinarskog kulturnog turizma. Program će biti usmjeren na maksimalnu iskoristivost vremena za fotografiranje, stjecanje znanja o fotografiji, druženje i boravak u povijesnom kulturnom krajoliku Koprivnice.

O autoru

Nicolò Sertorio (1968.)
Profesionalni fotograf i umjetnik rođen u Princetonu (New Jersey), živi i radi u Oaklandu (California) i širem području Zaljeva San Francisca u sjevernoj Kaliforniji. Talijanskog porijekla i školovanja (Torino), odrastao je na dva različita kontinenta, pod utjecajem dviju kultura u obitelji sveučilišnih profesora i znanstvenika, što je jedan od razloga njegovom analitičkom pristupu istraživanju fotografije i umjetnosti, s naglašenim europskim senzibilitetom, širokih pogleda i otvoren različitim svjetonazorima koji ukidaju fizičke granice.

Umjetnički jezik kojim progovara Nicolò Sertorio sastoji se od jednostavnih i iskrenih stavova u kojima naglašava objektivnost i ljepotu. Fokusiran je na osjećaj prostora i identitet, a motivi krajolika promatrača uvlače u priče koje otvaraju čitav niz pitanja. Poklanjajući pažnju na postizanje savršenstva u radu (tehnike, kompozicije, boja, balansa, svjetla) Sertorio zahtjeva od gledatelja usredotočenost na suštinu fotografiranog predmeta. Takav pristup zahtjeva posvećenost slici, osluškivanje i usvajanje najtiših poruka.

Nicolò Sertorio trenutno obnaša dužnost predsjednika sjevernokalifornijskog ogranka Američkog udruženja profesionalnih medijskih fotografa (ASMP NorCal = American Society of Media Photographers for the Northern California)

Radove autora i biografiju možete naći na njegovim službenim web stranicama:
http://www.nicolosertorio.com/
http://www.photonicolo.com/
http://www.sertorio.com/

 

zatvori