Četvrtak, 18. travnja 2024.

POZIV NA PROSVJED Protiv rasprodaje Hrvatske, protiv prodaje Podravke

Hrvatski laburisti – stranka rada organizira prosvjed protiv protuzakonitog postupanja hrvatske Vlade. Laburisti su uvjereni da će građani prepoznati važnost prosvjeda i da će mu se odazvati. Predviđeno je da autobusi iz Koprivnice i Đurđevca kreću u 14 sati, a iz Križevaca pola sata kasnije. Prosvjed na Zrinjevcu počet će u 17 sati, a svi zainteresirani neka se jave tajniku županijske podružnice Hrvatskih laburista na 098 98 43 720 ili na e-mail [email protected] kako bi organizirali dovoljan broj autobusa.

Laburisti upozoravaju da je Vlada, donijevši odluku o skidanju osam tvrtki s popisa strateških i od posebnog državnog interesa, prekršila zakon jer nije donijela Plan upravljanja i raspolaganja državnom imovinom. Da Vlada mora djelovati u skladu sa zakonom, a ne rasprodavati državnu imovinu i to olakim odlukama donesenim preko telefona, namjeravaju podsjetiti, ali i upozoriti na velikom prosvjedu što će biti održan u subotu u Zagrebu.

Za najavu ovog prosvjeda izabrana je Koprivnica u kojoj je trenutno iznimno aktualna tema prodaje državnog udjela u Podravki. A koliko je sve to važno, pokazuje i dolazak predsjednika laburističke stranke Tomislava Končevskog koji se posebno obratio upravo Koprivničancima rekavši: – Mislimo da je to za vašu Koprivnicu vrlo bitno, zato pozivamo da se ljudi odazovu. Mi ćemo snositi sve troškove putovanja i prehrane u Zagrebu. Svi građani i građanke Koprivnice, ali i cijele Koprivničko-križevačke županije pozvani su na prosvjed.

Razlog je naravno Vladina namjera da proda državni udio u Podravki, što prema analizama laburista nema ekonomske logike jer se tako dugoročno više gubi nego dobiva. Pojasnio je to predsjednik Nacionalnog vijeća stranke, koprivnički gradski vijećnik Darko Tetec: – Država je samo ove godine na osnovu poreza na dobit i dividende inkasirala skoro 100 milijuna kuna. Inkasirano je 80 milijuna kuna na 400 mil. kn dobiti samo na temelju poreza na dobit. I više od 10 milijuna kuna će za 25% vlasništva biti isplaćena dividenda. Da ne govorim o doprinosima za zaposlene koji dosežu između 200 i 300 milijuna kuna. Znači, država godišnje od Podravke ubere iznos od 500-tinjak milijuna kuna.

Tetec se pribojava da bi prodajom državnog udjela sve to palo u vodu, a daleko veća opasnost je da novi vlasnik preseli sjedište kompanije iz Koprivnice: – Svi govore samo o tome kolika će biti korist od prodaje ovog portfelja, a nitko ne govori kolika će biti dugoročna šteta i gubitak.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Podravka je nositelj prehrambene industrije i cijelog prehrambenog sektora u Hrvatskoj te to treba i ostati, kaže Tetec, podsjetivši da Podravka godinama puni državni proračun i to stotinama milijuna kuna. Vrijednost na burzi joj raste, a i vlasnicima isplaćuje dividendu. Stoga Tetec ističe: – Podravka je uz velika odricanja radnika uspješno restrukturirana, dokapitalizirana je i danas je profitabilna tvrtka. Prodati državni udio u takvom poduzeću za nekoliko stotina milijuna kuna izvan je svake pameti i ekonomske opravdanosti. Ovo je doslovce “klanje krave radi jedne šnicle”. Država mora imati kontrolni paket kako bi spriječila eventualne pokušaje rasprodaje imovine radi stjecanja osobne koristi pojedinaca i njihovih nalogodavaca.

Ako se ne spriječi prodaja državnog udjela u Podravki, ali i u drugim sličnim kompanijama, hrvatsko će društvo biti ponovo suočeno s privatizacijom poput one iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Tada su na račun hrvatskih građana neki pojedinci stekli ogromnu korist i bogatstvo, kaže Tetec te zaključuje: – Na žalost, sve radnje koje poduzima trenutna Vlada, način i brzina kojima se donose odluke, ne ulijeva povjerenje da će ovaj puta biti drugačije. Stoga se protivimo prodaji državnih poduzeća od strateškog značaja. Upravo stoga organiziramo prosvjed na zagrebačkom Zrinjevcu.

A gdje onda namaknuti potreban novac, pitanje je na koje je odgovorio predsjednik Končevski: – Prvo treba naći uzrok tome dugu i vratiti novac koji je ukraden iz države. U ovih 20 godina to još nitko nije pokušao. Kad se to riješi, lako ćemo riješiti problem duga u državi.

Inače, potporu prosvjedu najavile su i neke nestranačke organizacije i sindikati pa su organizatori više nego optimistični kad je riječ o subotnjem prosvjedu. Jedino što mu se može ispriječiti, kaže predsjednik laburista Tomislav Končevski, jest loše vrijeme. No sve informacije oko prosvjeda laburisti će građanima pravovremeno odašiljati, zaključio je Darko Tetec te pozvao građane da im se svakako pridruže.

Laburisti kažu da će autobusi sa sudionicima prosvjednog skupa, koji će biti održan na zagrebačkom Zrinjevcu u subotu od 17 sati, voziti iz Koprivnice, Đurđevca i Križevaca. Svi koji žele sudjelovati, trebaju se javiti tajniku županijske podružnice Hrvatskih laburista.

zatvori