Petak, 19. travnja 2024.

VLADA ODLUČILA: Podravka više nije tvrtka od posebnog državnog interesa

Hrvatska je Vlada na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku kojom je s popisa tvrtki od strateškog i posebnog državnog interesa skinula osam tvrtki, među kojima i Podravku.

Kako nam je pojašnjeno iz Vlade, citiramo: “današnja odluka znači samo relaksiranje uvjeta za eventualnu prodaju društava o kojima se radi – dakle društava koja su se i do sada mogla prodavati. Za ova društva će o eventualnoj prodaji u svakom pojedinačnom odlučivati Upravno vijeće CERP-a (Centra za restrukturiranje i prodaju, op.a.).”

Iz pisanog obrazloženja objavljenog u sklopu odluke vidi se da je riječ o kompanijama za koje se priprema privatizacija i eventualna prodaja. Krajnji je cilj smanjenje proračunskog deficita i javnog duga te povećanje kreditnog rejtniga države.

Prodaja nestrateških trgovačkih društava iz državnog portfelja može započeti kada se za to ostvare preduvjeti u izmjeni zakonskog i podzakonskog okvira, stoji u obrazloženju današnje Vladine odluke te se kao rok za provedbu navodi lipanj.

Ova je odluka neugodno iznenadila podravsko-prigorskog župana Darka Korena koji je trenutno službeno u Dubrovniku. Vladina odluka je suprotna svemu što smo dosad govorili, kaže župan Koren te misli da će biti šokantnih reakcija. Službene izjave najavljuje za sutra.

Njegov zamjenik odgovoran za gospodarstvo, lokalni HDZ-ov stranački prvak Darko Sobota nije nam ništa konkretno mogao reći jer smo ga zatekli na povratku sa službenog puta u Mađarsku. Rekao nam je tek da, ako je istina da Vlada ipak namjerava prodati državni udio u Podravki, to nije sukladno onome o čemu se razgovaralo. Bio je uvjeren da se to neće dogoditi jer je Podravka kao prehrambena industrija ipak strateška državna kompanija i žali što to nije prepoznato. No kako je danas „vruće glave“ više će nam, kaže, reći sutra.

A što o današnjoj Vladinoj odluci misli Zrinski trg bit će službeno objavljeno sutra, odgovorio nam je zamjenik koprivničke gradonačelnice, dopredsjednik koprivničkog SDP-a Mišel Jakšić. Rekao je tek da bi svoj stav o Vladinoj odluci koja omogućava prodaju državnog udjela u koprivničkoj kompaniji trebali izreći u lokalnom HDZ-u i HSS-u. Podsjetio je i da spada u ekipu koprivničkih SDP-ovaca koja se uspjela izboriti da država sudjeluje u dokapitalizaciji Podravke. Kakav je utjecaj trenutnih lokalnih stranačkih prvaka u rješavanju pitanja važnih za ovdašnje građane, pokazuje odluka s današnje Vladine telefonske sjednice, zaključio je Jakšić.

Za podsjetiti je da su članovi aktualne Vlade, kao i njihovi kolege na lokalnom nivou, poručivali da je Podravka strateška kompanija koju vide u ulozi pokretača razvoja cijele ove regije i nositelja razvoja poljoprivredne proizvodnje.

zatvori