Utorak, 23. travnja 2024.

DRAVA.INFO U GOSTIMA Što i kako rade koprivničke plesačice

Iza nas je Svjetski dan plesa, kojemu je posvećen 29. travnja. Tim je povodom Drava.info bila u gostima kod koprivničkih plesačica, učenica Osnovne škole suvremenog plesa što djeluje u sklopu Umjetničke škole Fortunat Pintarić.

Djevojčice uče po programu Škole suvremenog plesa Ane Maletić. Što i kako rade na redovnoj nastavi rado su nam pokazale, a naš je Marko i vrijedno snimio, što evo imate prilike vidjeti u galeriji.

Plesnu školu trenutno pohađa 31 učenica – 9 u prvom, 7 u drugom, 8 u trećem i 7 u četvrtom razredu. Uz plesne tehnike uče i solfeggio te od trećeg razreda i klavir i osnove klasičnog baleta. Javnost ih ima prilike vidjeti na njihovim produkcijama i na javnim programima u kojima rado izvode svoje atraktivne plesne točke.

Sjećam se kad je plesna skupina Ola, la koprivničkog Društva Naša djeca prije nekoliko godina nastupila na Supertalentu. Bio je to pravi boom. Predstavnica skupine Dora Mršić govorila je kako će mnoge od njih upravo u Koprivnici upisati srednju plesnu školu. No, to baš i ne ide tako lako. No usudila bih se reći da je uprvo zahvaljujući njima prvo osnovana Osnovna plesna škola i evo već ju prva generacija uspješno završava. A ima li šanse i za srednju plesnu u Koprivnici? – To je pitanje na koje će odgovor dati budućnost.

Dakle, osim što uživaju u plesu, ove se djevojke mnogo i odriču. Polaze dvije škole paraleleno – redovnu osnovnu i osnovnu plesnu. Plesna škola je obično predvečer ili navečer, kako su već za njih slobodni ternimi na katu Dvorane Branimir. Iako nemaju obvezu strogo se pridržavati režima prehrane, svjesne su – osobito one koje svoju budućnost vide u plesu, da slatkiši i ugljikohidrati nisu dobrodošli. A pohađanje dviju škola naporno je i zahtijeva mnogo odricanja, ne samo mladih plesačica, već i njihovih roditelja koji kasno navečer dolaze po njih, rekla nam je Ena Štimac.

Njih 6 došlo je u Plesnu školu iz Ola, la. Jedna od njih je i Klara Šestak čiji je talent profesorica Olga Vilić odmah uočila. Pozvala je Klarine roditelje, predložila im da Klara upiše Plesnu školu i to je to. Klara je više nego zadovoljna:

– Bilo je u početku teško, osobito napraviti špagu, no to sam uz pomoć profesorice prevladala. Sjela sam u špagu, malo mi je nedostajalo do poda. Tu me profesorica pritisnula i malo držala. Prva špaga je bila malo bolna, ali isplatilo se.

Anja Zadravec pleše još od vrtića gdje su njen talent uočile tete. Plesala je i u ritmici, i u JUMP-u i na kraju se njeno srce, kaže odlučilo za Plesnu školu kod profesorice Olje. I nije požalila. Čak što više. To je djevojka zbog koje se prilagođavalo mnogo rasporeda u školi jer istovremeno svira i trombon što zahtijeva pojačanu nastavu solfeggia. Zbog plesa je već dosad propustila neke prilike, ali nije joj žao. Toliko voli ples da – iako zna da to baš nije u redu, ponekad bi radije plesala nego učila za test. Puno ju toga zanima, i od nekih je stvari morala odustati jer joj je ples ipak na prvom mjestu. Završni razred plesne škole poklopit će joj se sa završetkom osmog razreda što joj olakšava planove za nastavak školovanja. Zajedno s Klarom Šestak, Dorom Maruševec, Martom Jembrek i Idom Geto planira u Zagreb, u Srednju školu kod Ane Maletić. Već su se dogovorile koja će s kojom biti u sobi u đačkom domu….

Ida Geto još je jedna od djevojaka iznimnog glazbenog talenta, što je pokazala i nastupom na Zvjezdicama, ali i kao jedna od plesnih solistica. Upravo je Ida zvijezda scene u kojoj ju plesačice dižu iznad glave. A ona je gore u špagi!

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Dora Kuretić također svira i pleše. Trenutno zbog ozljede koljena koju – samo da znate nije zaradila na plesu, ne može izvesti sve pokrete. No ipak redovno dolazi na nastavu u plesnu školu i radi što može.

Prve četiri godine plesne škole prvo su takvo iskustvo i za voditeljicu, profesoricu Olgu Vilić. S njenim dolaskom u Koprivnici je za počela svojevrsna plesna revolucija. I iako kaže da se uvijek može bolje, kaže da je ipak zadovoljna. Vjeruje da bi popularizaciji plesa u Koprivnici pomoglo kad bi plesačice više nastupale u javnosti. No za to treba nabaviti prijenosnu plesnu podlogu, koja nije preskupa, a garantira sigurnost plesačicama.

One naime, ako niste primijetili plešu bose, osim na satu klasičnog baleta. I puno su na podu. I u zraku. I same izrađuju kulise. I aktivno sudjeluju u plesnoj koreografiji. I definitivno idu u školu u kojoj njihov talent i kreativnost dolaze do izražaja. I pri tom se puno trude i puno rade, pa makar i ne uspiju od prve napraviti špagu. I premda nisu sve vitke i lelujave poput breze. Ali vole plesnu umjetnost i vjeruju da će poslije njih sve više i više mladih krenuti njihovim koracima.

Pa kad tamo nekih godina u Koprivnici bude puno učenika (ne samo djevojčica nego i dječaka) u osnovnoj plesnoj školi, tek tada možemo razmišljati i o srednjoj. Tko kaže da se to ne može uklopiti u strategiju Koprivnice kao grada znanja?

1. RAZRED
1. NOVKINIĆ DORA
2. MILANOVIĆ MILA
3. BENIĆ LANA
4. TRUBELJA GLORIJA
5. TRUBELJA VIKTORIJA
6. TEŽAK MIRTA
7. DRVENKAR IVANA
8. VRABELJ MAGDALENA
9. SENJAN DUNJA

2. RAZRED
1. POŠTA LILI
2. SOVIĆ LAURA
3. TOMIŠA MARTA
4. ZLATOVIĆ UNA
5. MIKLOŠIĆ KLARA
6. MOURATIDIS NIKA
7.PANIĆ IZABELLA DORIS

3. RAZRED
1.JELIĆ JANA
2. ABRAMOVIĆ ANA LUCIJA
3. ZADRAVEC ANJA
4. RUPČIĆ IDA
5. ŠESTAK KLARA
6. BOROVAC SARA
7. JEMBREK MARTA
8. MARUŠEVEC DORA

4. RAZRED
1. KURETIĆ DORA
2. HODAK HANA
3. ŠTIMAC ENA
4. BERTA DORA
5. RAJTARIĆ HANA
6. GETO IDA
7. MARKOVIĆ IVANA


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori