Utorak, 16. travnja 2024.

NEPRIMJERENO Cirkuski plakati osvanuli i na ogradi Spomen područja Danica

Prošlotjedno gostovanje cirkusa u Koprivnici ponovo je otvorilo raspravu o (ne)primjerenom plakatiranju po gradu. Naime, građani su primijetili cirkuske plakate postavljene uz stupove javne rasvjete, ali i na potpuno neprimjerenim mjestima, poput ograde Spomen područja na Danici.

Je li takvo plakatiranje dozvoljeno u Koprivnici i tko ga nadzire samo su neka od pitanja na koja je Drava.info odgovor potražila u Gradskoj upravi. Na raspolaganju nam je bio komunalni redar Zdravko Brljek.

Za početak, je li Gradska uprava dozvolila reklamiranje cirkusa plakatima?

– Grad Koprivnica izdao je cirkusu rješenje kojim se dozvoljava postavljanje plakata, i to isključivo takozvanih sendvič plakata koji se postavljaju uz stupove javne rasvjete. Dozvoljeno im je postavljanje 30 plakata, na lokacijama koje sami izaberu, pri čemu ne smiju zakriti prometnu signalizaciju i prometnu preglednost. U ovom smo slučaju napravili izuzetak i proveli upravni postupak kojim su prvo morali platiti korištenje javne površine i tek potom su smjeli postaviti plakate.

Jeste li prekontrolirali korištenje javne gradske površine?

– Da, čak nisam ni zbrojio svih 30 plakatnih mjesta. No i nama su građani dojavili neprimjereno plakatiranje na ogradi Spomen područja Danica. Odmah smo zvali upravu cirkusa. Izrazili su žaljenje i uz ispriku obrazložili da su plakate postavili ljudi koji su stranci i koji nisu shvatili da je riječ o mjestu posebnog pijeteta. Te su plakate odmah po našem pozivu skinuli.

No ako su dobili dozvolu za postavljanje plakata oko stupova javne rasvjete, a postavili su ih i na ogradu Spomen područja, ispada da su počinili prekršaj.

– Apsolutno da.

I što ste poduzeli?

– Upozorili smo ih da odmah skinu te plakate. I to su učinili. Kad govorimo o kaznama, odlučili smo ne pokretati prekršajni postupak jer on traje dugo, a njegova je svrha upitna. Naime, događalo se da su cirkusi otišli iz grada ne plativši svoje pristojbe. Za dan-dva bi već bili u Rumunjskoj ili tko zna gdje i bilo im je jasno da ih Grad neće tražiti po inozemstvu da naplati svoje potraživanje.

Snimio čitatelj.
Snimio čitatelj.

Kolika je kazna za prekršaj nedozvoljenog plakatiranja na javnim gradskim površinama?

– 500 kuna. Odlučili smo zadovoljiti se njihovom isprikom i o njihovom postupku voditi računa idući puta kad dođu u grad. Osim toga, to nam je primjer o čemu posebno voditi računa u sljedećim takvim prilikama. No ovaj puta smo, podsjećam, napravili iznimku jer smo cirkusu pristojbu naplatiti unaprijed, što do sad nije bio slučaj.


I dok Brljek kaže da komunalno redarstvo čini sve što može u datim okolnostima, pri čemu valja imati na umu da radi jedan komunalni redar koji je trenutno angažiran na uređenju zapuštenih parcela, izgleda da bi bilo puno jednostavnije odrediti na kojim je točno lokacijama i točno kojim stupovima dozvoljeno plakatiranje.

Tada bi sve bilo puno jednostavnije – i onima koji postavljaju plakate i onima koji izdaju dozvole, naplaćuju tu uslugu i potom kontroliraju provedbu odluka odgovornih iz Gradske uprave.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori