Subota, 20. travnja 2024.

NOVI KNJIŽEVNI FESTIVAL Mladi europski pisci stižu u Podravinu

Koprivnica će dobiti novi književni festival. Naime, u svrhu boljeg razumijevanja, upoznavanja kulturnih različitosti i promišljanja uloge književnosti za povezivanje i stvaranje koordinacije mladih umjetnika koji bi doprinijeli razvoju proaktivne kulturne politike te što kvalitetnijeg suživota utemeljenog na zajedničkim vrijednostima, projekt Alpe Adria Young Writers Festival/Alpe Jadran Festival mladih pisaca je festival na kojemu bi se okupili mladi književnici iz četiriju država Europske unije.

Kako je naglasio jedan od organizatora festivala, književnik i Koprivničanac Marko Gregur:

Novi festival koji će ostaviti traga i biti dodatno pogonsko gorivo, a nadam se da se radi o lijepoj priči koja će trajati dugo. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je biti platforma za razvoj aktivnosti o kojima će se razgovarati između ostalog na okruglom stolu. Jedan od prijedloga je i zajednički srednjoeuropski časopis preveden na četiri jezika, a razgovarat ćemo i o eventualnim stipendijama i projektu ‘Pisac Koprivničko-križevačke županije’.

Na festivalu će sudjelovati devetero autora: Constantin Göttfert i Lucas Kristan iz Austrije, Roland Orcsik i Anna Terék iz Mađarske, Tomo Podstenšek i Tina Vrščaj iz Slovenije te Davor Ivankovac, Franjo Nagulov i Kristian Novak iz Hrvatske koji bi u dva dana trajanja trebali imati niz čitanja u školama čime će se mladima u formativnim godinama pružiti uvid u suvremenu srednjoeuropsku književnost, odnosno u sve različitosti, ali i sličnosti kulturnog prostora koji je u određenim povijesnim razdobljima bio dio istih političko-administrativnih cjelina.

Kako kaže Gregur:

Povezali smo se s ljudima koji iako nisu poznati našoj publici, rade izvan svojih granica i objavljuju izvan svoje zemlje. Festival organizira udruga RockLive, udruga poznata Koprivničancima i koja se prvenstveno bavi glazbenim festivalima međutim udomila je i ovaj festival kojeg u najvećoj mjeri radimo Mario Kolar, Darko Pernjak i ja.

Festival će se održati od 2. do 4. lipnja u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Varaždinu, a radovi svih sudionika bit će prevedeni na hrvatski i objavljeni u časopisu za književnost Artikulacije.

PROGRAM

festival-mladih-pisaca-plakat2. lipnja 2016., četvrtak
Alpe Jadran pisci pjevaju
20:00 KKC Pixel
Večer slovenskog hip-hopa, mađarskog dancea, austrijskog techna i hrvatskog jaz(z)a
Upoznavanje srednjoeuropske književnosti kroz čitanje tekstova, karaoke i pikado
Predgrupa: Romana Pavliša & Alpinisti

3. lipnja 2016., petak
Alpe Jadran / Alpe Adria Artikulacije – da smo si jasni!
Koprivničke artikulacije
9:30 Prijem autora u Koprivničko-križevačkoj županiji
12:15h Gimnazija Fran Galović
(Tina VRŠČAJ, Constantin GÖTTFERT, Franjo NAGULOV)
Križevačke artikulacije
12:15 Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci
(Anna TERÉK, Tomo PODSTENŠEK, Davor IVANKOVAC)
Đurđevačke artikulacije
12:15 Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac
(Roland ORCSIK, Lucas KRISTAN, Kristian NOVAK)
Varaždinske artikulacije
19:00 HNK, Klub Europa Media

4. lipnja 2016., subota
11:00 Okrugli stol: Modeli povezivanja književnosti Srednje Europe
20:00 Muzej Grada Koprivnice (dvorišče)
Zvjezdana noć: impresije srednjoeuropske književnosti
Čitanje (gratis) + coctail de musée d’Chpoljareaux (gratis) + koncert (gratis)
Impresariji: irgalmas (milostiva) Anna Terék, gospa Tina Vrščaj, Herr Constantin Göttfert, gazda Roland Orcsik, gospod Tomo Podstenšek, preštimani Kristian Novak, g. Davor Ivankovac, prof. Franjo Nagulov, lieber Herr Lucas Kristan
Oberkelner: Marijan Špoljar

zatvori