Srijeda, 24. travnja 2024.

Maras u Koprivnici najavio koaliciju SDP-a i HSS-a

Kao što je bilo i najavljeno, o skidanju Podravke s popisa tvrtki od posebnog državnog interesa danas su se oglasili i viši nivoi SDP-a od gradskog. U koprivničkom sjedištu SDP-a član Predsjedništva stranke i saborski zastupnik Gordan Maras rekao je da su upravo jutros iz SDP-ovog kluba zastupnika u saborsku proceduru uputili točku dnevnog reda za raspravu o daljnjoj privatizaciji tvrtki čiji je suvlasnik i Republika Hrvatska.

Odgovor je to SDP-a na prošlotjednu telefonsku sjednicu Vlade tijekom koje je donesena odluka o skidanju s popisa strateških i od posebnog državnog interesa osam kompanija, među kojima i Podravku.

Zastupnik Maras očekuje da će Sabor o SDP-ovom prijedlogu raspravljati već u petak, pri čemu je kao najvažnije istakao da su u SDP-u protiv rasprodaje hrvatskih državnih tvrtki i smatraju da se takve strateške odluke ne mogu donositi mimo Sabora: – Mi želimo o svemu tome raspraviti u Hrvatskom saboru koji je jedini na taj način nadležan raspravljati o narodnoj imovini. Unaprijed vam mogu reći da ćemo tamo prezentirati stavove i donijeti zaključke prema kojima država u tvrtkama poput ACI-ja i Podravke mora imati kontrolni paket. Ne smije nam se dogoditi situacija koja se dogodila s Podravkom i INA-om.

Na upit jesu li SDP-ovi zastupnici pokrenuli saborsku proceduru u dogovoru s koprivničkim SDP-om, jer je upravo to odmah prošlog tjedna najavio predsjednik koprivničkog SDP-a, ali i Gradskog vijeća Zoran Gošek, član stranačkog predsjednika Maras je odgovorio: – Odradili smo to na inicijativu SDP-a. To je SDP-ov stav i SDP-ova politika, i u Koprivnici i u Zagrebu. Tako da tu nema razlike. Iznenadio bih se da nam se, kao u HDZ-u, dogodi da nam lokalna organizacija ima drugačiji stav po pitanju Podravke od kluba zastupnika. Ali kako nema, to je usklađena priča.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

U stranci intenzivno rade na širenju koalicije u koju su dobrodošli svi kojima su bliske socijaldemokratske ideje, poput nezavisnih, Živog zida ili HSLS-a. Interes stranke je da SDP bude najjača stranka ne samo u Koprivnici već i u Koprivničko-križevačkoj županiji čemu bi mogli doprinijeti i novi koalicijski partneri, kaže Maras: – S obzirom na promjene koje su se dogodilie u HSS-u tijekom proteklih nekoliko mjeseci, vrlo sam optimističan po pitanju moguće buduće suradnje SDP-a i HSS-a.

Znači li to da je SDP spreman podržati Darka Korena za župana? – Ne, ne, to ne znači to. Ali kažem da sam jako optimističan kad je u pitanju suradnja SDP-a i HSS-a u narednom razdoblju na nekim budućim izborima. Tako da vidite da SDP širi krug partnera i želi surađivati sa širim krugom. Svi kolege u SDP-u prvenstveno bi se trebali baviti time kako proširiti utjecaj naših politika, kako pomoći građanima, a manje se baviti spekulacijama unutar stranke. To je važna poruka: manje unutarstranačkih spekulacija, a više djelovanja prema građanima.

Da se stavovi SDP-a i HSS-a približavaju, za primijetiti je proteklih mjeseci u Koprivnici, a gradski političari, bez obzira na boje političkog spektra, odmah su jedinstveno reagirali na Vladinu odluku o Podravki.

I dok se u u Svilarskoj danas nastojalo ne spomenuti koprivnički SDP, čini se kao da stranka djeluje na dva kolosijeka i kao da je sudbina koprivničkih socijaldemokrata, barem kad govorimo o sudionicima današnje presice, još uvijek neizvjesna. Maras je rekao da je iz Svilarske važno poslati poruku da će SDP opet biti najjača stranka u Koprivnici, ali i u županiji te da će na predstojećim lokalnim izborima izboriti pobjedu. A ako slika govori više od tisuću riječi, dobro je reći da su uz Marasa danas na presici sjedili županijski povjerenik Milivoj Androlić i članovi Glavnog odbora Dražen Pros te Branko Cestar iz Đurđevca. Je li Maras tako poslao poruku i tko su kandidati za gradonačelnike i župana? – SDP je velika stranka, s puno članova. Bilo bi pretenciozno da ja osobno dođem u Koprivnicu nominirati nekoga za župana ili gradonačelnika. Nemojte to ni blizu povezivati.

Ipak, SDP već nekoliko godina priprema Mišela Jakšića za gradonačelnika Koprivnice. Je li to još uvijek tako? Evo što je odgovorio jedan od vodećih hrvatskih socijaldemokrata, Gordan Maras: – To opet nije pitanje za mene. To je pitanje za koprivnički SDP. Ne možete očekivati da vam ja odgovaram na takva pitanja. Takva su pitanja za svaku lokalnu organizaciju. Tko će biti kandidat, odlučit će ljudi iz Koprivnice i iz županije. Nemojte iz toga donositi nikakve dodatne zaključke.

A što kaže trenutno najodgovorniji SDP-ovac u Koprivničko-križevačkoj županiji, stranački povjerenik Milivoj Androlić? Kada će unutarstranački izbori u podravsko-prigorskom SDP-u? – Ovog trenutka još ne. Mi smo unutar stranke imali određena previranja. Imali smo jednu snažnu grupaciju koja se nije deklarirala kao frakcija, ali je de facto djelovala na taj način. Vidjet ćemo u sljedećem razdoblju. Interes nam je da izbori budu što ranije, ali prvenstveno je važna kvaliteta, a ne brzina i brzopletost.

A hoće li, kao što se ima prilike čuti u koprivničkim kuloarima, biti raspušten Gradski odbor SDP-a? Evo što kaže Gordan Maras: – Nama je interes presložiti i posložiti stranku tako da sljedeće godine nastavimo kontinuitet upravljanja gradom i preuzmemo odgovornost za županiju. I to je zadatak gospodina Androlića. U tom smislu ćemo napraviti sve da stranka što bolje funkcionira. Zašto bismo raspuštali Gradski odbor u Koprivnici?

Da, zašto? I hoće li o tome doista odlučivati članovi koprivničkog SDP-a ili županijski povjerenik, ili pak stranačka tijela u Zagrebu, pokazat će nam vrijeme. Najkasnije ćemo to, doznali smo od odgovornih u Svilarskoj, znati u listopadu.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori