Utorak, 23. travnja 2024.

KOLUMNA Spavanje na lovorikama?

Nekad smo mi to drugačije radili, nekad je to sve bilo bolje, mi smo to ovako, mi smo to onako, nekad su kupci nas tražili, a ne mi njih, sve smo mi to prošli, znamo mi to sve… Kako? Iz iskustva. Ok. No, stvari su se promijenile, a spavanje na staroj slavi nema nikakvog smisla.

Spava li možda i vaš brend na starim uspjesima?

Lovorike su već istrunule, a namještanje stražnjice na oronulim lovorikama postalo je malo neudobno i sve ste bliže tlu? No, još uvijek pričate ‘ratne’ priče i odbijate se prilagoditi novim vremenima?

Zaboravite na staru slavu!

Nekadašnji uspjesi su super. Oni su odlični i neka vam budu u mislima kad kreirate nove ciljeve. Neka stari uspjesi budu dokaz i poticaj da možete i da ste sposobni biti uspješni. No, nikako ih nemojte koristiti kao izgovor za nečinjenje, izgovor za izbjegavanje promjena i neprilagođavanje novoj situaciji na tržištu. Neka ne budu izgovor za vaše stajanje na mjestu.

Postoje brendovi i tvrtke koji su godinama odbijali promjene. Odbijali su promijeniti svoje proizvode, odbijali se prilagoditi tržištu, odbijali su promijeniti način poslovanja, način prodaje, način organizacije, način ophođenja s kupcima, odbijali su investirati u edukaciju zaposlenika… Zašto? Jer su nekad uspjeli bez svega toga. To je u redu, ali to je prošlo svršeno vrijeme. Novo vrijeme nosi nove stvari. Da bi opstali i ostali treba se stalno mijenjati i prilagođavati tržištu, kupcima, novim tehnologijama i načinu poslovanja.

Da bi stvorili snažan brend potrebno je puno ulaganja. U proizvod, u oglašavanje, PR, edukaciju zaposlenika, prostor, pogone… Sve to iziskuje novca i vremena. Ali, kad ste je stvorili, kad ste stigli na tron kvalitetne robne marke, dobrog imagea, onda više nema odmora, nema više spavanja. Morate očuvati taj brend, a to znači stalno ulaganje u poslovanje, poboljšanje i jačanje imagea.

Što sve utječe na image?

Puno toga. Za image je izuzetno bitna kvaliteta proizvoda ili usluge. Ništa manje nisu bitni odnosi prema zaposlenicima, image vlasnika, poštivanje dogovora i rokova, ponašanje prema konkurenciji, odnos prema okolišu, doprinos zajednici, ponašanje zaposlenika prema kupcima, uređenje poslovnog prostora, funkcioniranje korisničke službe, dostava… Nastavite niz jer za svoj brend i tvrtku najbolje sami znate što sve utječe na njih i koliku snagu ima pri pozicioniranju u umu vašeg potrošača.

Ponekad zaboravljamo da se snaga brenda može oslabiti jednom krizom, lošim člankom, lošim proizvodom, bezobraznim odgovorom kupcu… Zbog toga je dobro redovno analizirati što sve utječe na vaš brend i pokušati to imati pod kontrolom te redovno ponavljati i obnavljati poslovne procedure. Jedan od izuzetno bitnih kanala promocije vašeg brenda svakako su zaposlenici jer oni promiču kulturu vaše tvrtke, oni pričaju pozitivno ili negativno o tvrtki u kojoj rade. Njihovo mišljenje je bitno. Zašto je bitno? Stvar je u tome da se njima vjeruje jer ih se smatra mjerodavnima.

Poznaju vas ispod kože. Oni znaju kakav vam je krvožilni sustav. I zato radite na kreiranju zdravih međuljudskih odnosa, koliko je to moguće. Prilikom odlaska zaposlenika iz tvrtke budite maksimalno korektni. Platite sve na što zaposlenik ima pravo, kulturno se pozdravite, ostanite u dobrim odnosima. Ne isplati vam se zalupiti vratima. Bivši zaposlenik će to znati cijeniti. Ako ne odmah, jednog dana sigurno hoće. Netko pametan jednom je rekao HR (human resources) je PR (public relations). Budite toga svjesni svaki dan i koristite snagu HR-a za u korist jačanja svog brenda.

Kristina Androlić
vlasnica tvrtke Androlić konzalting
www.androlic-konzalting.hr

zatvori