Srijeda, 27. ožujka 2024.

KOLUMNA Nastavite zaštitu stradalih voćnjaka i vinograda

Ovog je proljeća tijekom samo jedne izuzetno hladne noći potpuno uništen urod u mnogim voćnjacima i vinogradima. Razočaranje voćara i vinogradara je u potpunosti razumljivo, no odluka da se u potpunosti odustane od daljnje zaštite voćnjaka i vinograda je pogrešna. Iako u nasadima neće biti plodova i njih ne trebamo štititi od bolesti i štetnika, vrlo je važno očuvati zdravu lisnu masu kako bi voćke i vinova loza spremne dočekale narednu zimu. Nastavak ovogodišnje zaštite je zapravo ulaganje u budućnost.

U voćnjacima gdje je zabilježeno potpuno propadanje uroda zbog proljetnog smrzavanja tek zametnutih plodova preporučujemo planirati prorijeđene mjere zaštite. Zaštitu treba provoditi protiv najvažnijih fizioloških bolesti i štetnika (onih koji oštećuju listove i mladice) dok tehnološke štetnike koji oštećuju plodove (npr. uzročnike “crvljivosti plodova” ili truleži plodova) ne treba suzbijati. Od početka svibnja bilježimo vrlo velik broj kišnih dana i vrlo povoljne uvjete za razvoj gljivičnih bolesti na voćkama (krastavost, šupljikavost, kozičavost, hrđa i dr.). Neke od njih mogu značajno oslabiti voćke izazivajući prerani gubitak listova (defolijacju). Zbog toga je vrlo važno nastaviti zaštitu nasada površinskim fungicidima za suzbijanje najvažnijih bolesti jezgričavog i koštičavog voća.

Potpuno uništen urod višnje. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Potpuno uništen urod višnje. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

U vinogradima stradalim od mraza počeo je novi vegetativni porast iz spavajućih pupova. U fazi razvoja prvih listića za zaštitu se mogu koristiti preventivni kontaktni fungicidi koje smo koristili početkom proljeća (Antracol 70 WG, Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac, Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 WG, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Delan 700 WDG). Navedenim pripravcima potrebno je dodati pripravak na bazi sumpora (Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80, Brimflo) za zaštitu od pepelnice. Zaštitu lisne mase vinove loze nastavite sve do jeseni kako bi izbjegli prerani gubitak listova uzrokovan plamenjačom vinove loze, a time i spriječili smrzavanje nedozrele rozgve tijekom zime.

Vinograd oštećen niskim temperaturama. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Vinograd oštećen niskim temperaturama. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
zatvori