Četvrtak, 28. ožujka 2024.

JAGNJEDOVEČKA LEGENDA 1642. Sunčano selo časti vas obiteljskim ručkom

Jagnjedovečka legenda 1642., povijesno-turistička manifestacija u selu Jagnjedovec na južnom ulazu u grad Koprivnicu, ove će se godine održati u subotu, 7. svibnja. Sunčano selo poklanja vam ručak za četiri osobe na Jagnjedovečkoj legendi.

Sretna dobitnica obiteljskog ručka u Sunčanom selu Jagnjedovec je Terezija Jakupec. Čestitamo!

Legenda je uprizorenje izdavanja dozvole za nastanak sela 1642. godine od strane Ivana Vilima Gallera, kapetana koprivničke kapetanije, o čemu postoje povijesni podaci. Mjerenje mogućeg prostora koje će selo zauzimati i pregovori o uvjetima pod kojima će se dozvola izdati odvijaju se tijekom seoskog sajma na kojemu se kupuje roba izrađena u seoskim radionicama, ali i promatra svakodnevni život sela, radovi na pripremi zemlje i alata, tradicionalne igre djece i odraslih te živopisni putnici – namjernici, od svirača do prosjaka i putujućih trgovaca.

tegljanjeNa sajmu, koji traje od 11 sati, nude se i domaća jela i slastice pripremljene na tradicionalni način, pretežno od namirnica dostupnih u to vrijeme kao i predmeti za korištenje u domaćinstvima tog vremena.

Središnji prizor je dolazak kapetana Ivana Vilima Gallera u pratnji konjanika u 12 sati, pregovori sa selom te potpisivanje dozvole uz potporu kralja Ferdinanda Habsburškog. Slijedi ručak za goste i natjecanja u raznim vještinama, a glazba i ponuda jela i pića mami putnike da se dulje zadrže u dobrom društvu.

U devetoj godini održavanja, manifestacija je obogaćena biciklijadom koja kreće sa Zrinskog trga u Koprivnici u 11 sati. Uz Koprivničance, na biciklijadu su pozvani i sudionici međunarodne biciklističke utrke koja će se održati sljedećeg dana. Za bicikliste je osiguran ručak po promotivnoj cijeni, a ponuda za posjetitelje sadrži domaće specijalitete: jagnjedovečke palenjake, domaće kobasice i kašu, janjetinu s ražnja, gulaš i domaće slastice i kolače. Uz živu glazbu, veselje će potrajati do kasno u noć.

legenda-3

 

zatvori