Četvrtak, 25. travnja 2024.

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO ‘Žene poslovanju daju jednu pozitivnu dimenziju’

‘Iskustvo i mladost u ženskom poduzetništvu’ naziv je konferencije što je u koprivničkom sjedištu Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica održana povodom Međunarodnog dana poduzetnica, ali i Dana ženskog poduzetništva u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Melita Bači, predsjednica Kluba poslovnih žena Alfa, koji je i organizirao današnju konferenciju, rekla nam je što je cilj današnjeg okupljanja:

Cilj ovakvog skupa je promovirati žensko poduzetništvo, ali između ostalog i pomoći ženama, ukazati im na koji se način mogu razvijati, predstaviti neke uspješne poduzetnice i reći kako su one uspjele u svom radu i u životu. Tako želimo poduzetnički duh približiti i drugima.

Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak u svom je govoru odala priznanje ženama:

Ući u biznise, ući u poslove, otvarati nova radna mjesta, danas doista nije lako. Nije lako u svemu što se raditi biti ustrajan. Naravno, i uz sve one poslove koje žene, majke, supruge, bake još u životu rade. Zaista nije lako, treba puno odricanja, truda ali se na kraju sve to isplati.

Žena u poduzetništvu treba jer one daju drugačiju, pozitivnu dimenziju poslovanju, rekao je župan Darko Koren te argumentirao:

U nekim analizama je dokazano da tvrtke ili obrti koje vode poduzetnice statistički imaju puno manje poslovnih problema ili nekakvih negativnih utjecaja na društvo od muških kolega. Istina, o tome se puno da raspravljati jer to ovisi o relativnim brojčanim veličinama. Ja u svakom slučaju mislim da je pozitivno podržavati poduzetništvo žena.

A u dvostrukoj ulozi, kao predsjednica Županijske skupštine, ali i županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić rekla je da su ovakvi skupovi važni osobito stoga jer se žene još uvijek moraju više dokazivati od svojih muških kolega:

Nama ženama je uvijek potrebno puno više truda i energije da bismo se dokazale u onome u čemu smo jako dobre. Tome u prilog govore rezultati i brojke. Svejedno, često je sitacija da smo u mnogim segmentima podređene i da muškarci vode kolo. Ovo je danas situacija da se vidi i naglasi vrijednost i važnost ženskog poduzetništva u Koprivničko-križevačkoj županiji.

U panel raspravi sudjelovale su Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Alma Saganić iz Udruge Poduzetnice i aktivnosti vezane uz žensko poduzetništvo 2016., Marija Babić, konzultantica, Melita Bači, direktorica tvrtke Hartmann d.o.o. i predsjednica Kluba poslovnih žena ALFA Koprivnica, Dubravka Babić, direktorica i vlasnica tvrtke Baltazar d.o.o., Jasmina Rakić Horvat, vlasnica OPG-a i dobitnica zlatne povelje Suncokret ruralnog turizma, Iva Horvat, vlasnica tvrtke i brenda Bead ItOn, Marta Dombaj, potpredsjednica Kluba poslovnih žena ALFA i dugogodišnja poduzetnica i Jasenka Maltarić Dujnić, Podravka d.d., direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima.

zatvori